Bevándorlás: két baloldali tartománnyal szállt vitába Seehofer

A szövetségi kormány megtiltotta, hogy a tartományok önhatalmúlag fogadjanak be menedékkérőket.

Forrás: Deutsche Welle2020. 08. 12. 16:49
The spread of the coronavirus disease (COVID-19), on the island of Lesbos
Se víz, se szappan az egykori leszboszi Moria táborban Fotó: Elias Marcou Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes német tartományok lázadnak és jogi lépéseket fontolgatnak, amiért Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter megtiltotta számukra, hogy menedékkérőket fogadjanak be a bevándorlókkal zsúfolt görög szigetekről – írja a Deutsche Welle.

A berlini központi kormányzat eddig két tartomány, a baloldali vezetésű Berlin és Türingia esetében tiltotta meg, hogy önhatalmúlag fogadjanak be migránsokat Leszbosz szigetének többszörösen megtelt menekülttáborából. A főváros tartomány programja alapján augusztus végéig 928 menekültet – részben beteg gyermekeket és fiatalokat a családjaikkal együtt – telepítenének át Görögországból.

A két tartomány a bíróságon akarja megtámadni Seehoferék döntését.

– Nem vonhatjuk meg egyszerűen a vállunkat, s nem fogadhatjuk el Horst Seehofer tilalmát, hogy reménytelen helyzetbe került embereken segítsünk – nyilatkozta Andreas Geisel, Berlin tartományának belügyminisztere.

Michael Müller berlini főpolgármester ugyanakkor borúlátónak mutatkozott egy, a szövetségi kormány ellen indítandó per kilátásaival kapcsolatban. A két említett tartomány mellett Észak-Rajna–Vesztfália is jelezte: hajlandó csatlakozni a humanitárius akcióhoz, de csakis a szövetségi kormánnyal egyetértésben.

A bajor konzervatív CSU politikusa, Seehofer korábban azzal érvelt, hogy szövetségi szinten azonos szabályoknak kell érvényesülniük ebben a kérdésben. Emlékeztetett, hogy uniós szinten van egy megállapodás 1600 fiatal menedékkérő befogadásáról a görög égei-tengeri szigetekről, amelynek Németország is részese.

A leszboszi menekülttábort 3000 ember befogadására tervezték, jelenleg 14–17 ezer közötti a tábor lakóinak a száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.