Francia erők támogatják a kármentést Bejrútban

Több száz katonát, valamint egy helikopterhordozó hajót küldött Franciaország Bejrútba. Florence Parly francia védelmi miniszter elmondta, a francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 14. 18:54
null
Bejrút, 2020. augusztus 6. Libanoni katonák megrongálódott épületek romjainál Bejrút kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy hat évvel ezelőtt elkobzott és raktárban őrzött vegyianyag-hajórakomány robbant fel. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint hétszáz francia katona érkezett egy helikopterhordozó hajóval pénteken Bejrútba, hogy a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítási munkálatokban segédkezzen – közölte a libanoni fővárosban tartózkodó Florence Parly francia védelmi miniszter. Hozzátette, hogy az áldozatok száma megdöbbentő. – Ez a tragédia mély hatással volt országomra. Libanon különleges helyet foglal el szívünkben – hangoztatta.

Parly elmondta, hogy a francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek. A kikötő területén múlt kedden történt robbanásban 178 ember vesztette életét, és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült.

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és a biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot ott tárolják. Az áldozatok hozzátartozói nemzetközi vizsgálatot követeltek.

Az ENSZ pénteki közlése szerint a súlyosan megrongálódott bejrúti kikötő mindössze 30 százalékos kapacitással működik. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) előzetes vizsgálata megállapította, hogy a robbanás 15 kilométeres körzetében lévő 55 egészségügyi intézmény fele teljesen üzemképes, mintegy 40 százalék közepesen, illetve súlyosan megrongálódott. A dokumentum szerint csaknem 120 iskola rongálódott meg, amelyben 50 ezer diák tanult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.