időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Már több ország áll sorban az orosz vakcináért

Bendarzsevszkij Anton
2020.08.13. 13:54
Már több ország áll sorban az orosz vakcináért

Moszkva két héten belül tömegével gyártaná az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid–19 elleni védőoltást. Bár a vakcina jóváhagyása gyorsított folyamatban történt, és nem történt meg a klinikai tesztek nagyszámú emberen elvégzett, befejező fázisa, több ország áll sorban az oltóanyagért.

Brazília, Fülöp-szigetek, Szerbia, Izrael és Kazahsztán – ez idáig ezen országok jelezték, ha tömeggyártásba kerül a koronavírus elleni orosz vakcina, szívesen vásárolnának belőle nagyobb mennyiségben. A Szputnyik–V elnevezésű vakcina tömeggyártása már augusztus végén megkezdődhet.

Az elsők között jelezte érdeklődését az orosz oltóanyag iránt Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke. Mint mondta, kész saját magát is beoltatni elsőként a szerrel, hogy eloszlassa a vakcinával szembeni félelmeket.

– Elmondom majd Putyin elnöknek, hogy nagyon megbízom a Covid elleni orosz kutatásokban, és úgy hiszem, hogy az a vakcina, amit kifejlesztettek, nagyon jó az emberiségnek – idézte Duterte országos televízión elmondott beszédét az AlJazeera.

A szerb államfő, Alekszandar Vucsics is hasonlóan nyilatkozott: – A szakértőinknek csak meg kell erősíteniük, hogy a vakcina biztonságos és megbízható. Én leszek az első, aki beadatja magának, ha a szerb szakértők azt mondják, hogy jó – mondta Vucsics. – Örülök, hogy az oroszok már most kifejlesztették a vakcinát, amelyet novemberre vártak. Nagyon fontos, hogy a vakcina mielőbb elérhető legyen, mert ez megmentheti a gazdaságunkat – tette hozzá a szerb elnök.

A brazil Paraná állam kormányzója, Ratinho Junior szerdán találkozott az orosz nagykövettel, és egy memorandumot írtak alá. Bár a brazil egészségügyi hatóságok kedden aggodalmukat fejezték ki a szer biztonságosságával kapcsolatban, ha összejön az együttműködés, az ország megkaphatná az oltóanyag licencét, és 2021-től maga gyárthatja a vakcinát az orosz fejlesztés szerint.

Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev elmondta, hogy az ország delegációt küld majd Moszkvába augusztus második felében, hogy megbeszéljék az oltóanyag megvételének a feltételeit. Tokajev levelet is írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben gratulált a vakcina kifejlesztéséhez.

Izrael már óvatosabb a vakcina kérdésében. „Yuli Edelstein izraeli egészségügyi miniszter szerint figyelmesen követik a koronavírus elleni orosz szerről szóló jelentéseket, és amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, tárgyalásba lépnek Moszkvával” – írta a Reuters hírügynökség.

Ugyanakkor az orosz vakcina eleinte kizárólag belföldi használatra készül majd, mondta szerdán egy sajtótájékoztatón az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murasko. Első körben az orvosok kapják meg az oltóanyagot, majd ezután válik elérhetővé a lakosság körében. A vakcina exportjáról azután lehet szó, hogy sikerült kielégíteni a belső keresletet, mondta Murasko.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.