Románia táblagépek és mobil vécék beszerzésével készül az új tanévre

Románia 175 millió eurónyi vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít táblagépek, egészségügyi felszerelések és mobil vécék beszerzésére, hogy a koronavírus-járvány közepette kezdődő új tanévben a hátrányos helyzetű diákok számára is megteremtse a megfelelő higiéniai, illetve távoktatási feltételeket.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló, hétfőn elfogadott sürgősségi kormányrendeletet kedden ismertette a román sajtó.

Az iskolákat működtető települési önkormányzatok azokat a kiadásaikat számolhatják el, amelyeket augusztus elsejétől kezdődően fordítottak a jogszabályban meghatározott célokra.

Az összeg nagyobbik, százmillió eurós részéből az online oktatáshoz szükséges táblagépek és más elektronikai eszközök beszerzését támogatják mintegy félmillió rászoruló diák számára.

A sürgősségi kormányrendelet által elkülönített uniós forrásokból ötvenmillió eurót fordítanak védőmaszkok és fertőtlenítőszerek beszerzésére, 25 millió euróból pedig – kézmosási lehetőséget is biztosító – mobil vécéket vásárolnak azoknak az iskoláknak, amelyekben továbbra sincs vezetékes víz. Az erre fordítandó összeg körülbelül ötezer mobil vécé felszerelésére elegendő.

A 2019/2020-as tanév kezdetén Romániában még 1170 vezetékes víz és csatornázás nélküli iskola működött, ahol a diákok és a tanárok udvari latrinákra járnak szükségleteiket elvégezni.

Romániában szeptember 14-én kezdődik a tanév. Azokon a településeken, ahol ezer lakosonként több mint egy koronavírus-fertőzést észleltek az utóbbi két hétben, a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ha ez a mutató egy és három között van, akkor részlegesen, ha pedig meghaladja a hármat, akkor teljes egészében az internetre költöztetik az oktatást. Ha a jelenlegi járványügyi helyzet nem változik, az intézkedés az iskolák mintegy tíz százalékát érintheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.