Szicília bezárja a sziget összes migránstáborát

A sziget kormányzója szerint a kormányerők minden korábbinál jobban alábecsülik a bevándorlás jelenségét.

Forrás: MTI2020. 08. 23. 9:08
null
Trapani, 2018. április 23. Illegális bevándorlók Szicília partjait kémlelik az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevû nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó fedélzetén Trapani kikötõje felé közeledve 2018. április 23-án. Az elõzõ nap több mint 600, Líbiából Európába tartó migránst szállítottak hajók Szicíliába. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson) Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szicíliai regisztrációs központok és migránstáborok kiürítését, valamint a bevándorlók elszállítását jelentette be szombat este a sziget kormányzója migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva. Nello Musumeci közleményben hangsúlyozta, hogy Szicília nem szenvedheti el tovább a jelenlegi migránsinváziót. Bejelentette, hogy elrendeli az összes regisztrációs központ és migránstábor felszámolását.

– Azonnali légi folyosó lépjen életbe [a bevándorlók elszállítására], szabadítsák meg Szicíliát ezektől a szégyenletes intézményektől, és kezdjük a sort Lampedusával – fogalmazott Nello Musumeci.

Úgy vélekedett, hogy az európai és olaszországi migrációs szabályok hatályukat veszítették, mivel Európa úgy tesz, mintha semmi sem történne, az olasz kormány pedig – minden felhívásuk ellenére – úgy döntött, nem követi a hatályos rendelkezéseket, és nem zárja le a kikötőket, ahogyan tavaly tette. A politikus a tavaly nyáron, az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini bevezette migrációs rendelkezésekre utalt, amelyeket a jelenlegi baloldali kormány sem törölt el.

Nello Musumeci hozzátette: a kormányerők minden korábbinál jobban alábecsülik a bevándorlás jelenségét, és nem értik meg, hogy ez mennyire növeli a feszültséget.

– Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja a rendelkezésemet. Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk – fogalmazott.

A jobboldali lista élén Szicíliát 2017 óta vezető Nello Musumeci bejelentése azután született, hogy a római kormány elrendelte az Aurelia karanténhajó kikötését a szicíliai Augustában. A város polgármestere, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Cettina Di Pietro nemet mondott a migránsok partra szállására a helyi lakosok egészségének védelmére hivatkozva, de a belügyminisztérium és a helyi prefektúra elrendelte a kikötést.

Az Aureliáról 167 tunéziai bevándorló szállt le szombaton, akiket szicíliai táborok között osztottak szét. A karanténhajó ezután ismét elindult Lampedusa szigete felé, hogy újabb migránscsoportot szállítson Szicíliába.

Nello Musumeci a bejelentésével nyíltan szembeszegült a római kormánnyal, amely két hónapja Szicíliába helyezi át a Lampedusára érkezőket.

Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban ötezernél kevesebb. Többségük májustól érkezett, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol jelenleg is nagyjából ezren tartózkodnak a kétszáz személyes regisztrációs központban.

Szicília polgármesterei nem engedik kikötni a migránshajót

Trapani város polgármestere után Augusta első embere is megtiltotta az Aurelia karanténhajó kikötését, és nemet mondott a migránsok befogadására pénteken, szembeszegülve a kormánnyal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.