Szíriai migráns a grazi antiszemita támadó

Baseballütővel támadtak a grazi zsidó hitközség elnökére, aki el tudott menekülni.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 7:24
null
Elie Rosen, a grazi zsidó hitközség elnöke Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamerafelvételeken farúdnak látszó tárggyal, minden bizonnyal baseballütővel támadt szombat este egy elkövető Elie Rosenre, a grazi zsidó hitközség elnökére, aki azonban autójába ugorva sikeresen elmenekült a helyszínről – adta hírül az osztrák sajtó.

Elie Rosen, a grazi zsidó hitközség elnöke
Forrás: Twitter

Kark Nehammer belügyminiszter bejelentése szerint őrizetbe vették a gyanúsítottat, aki sajtóértesülések szerint egy hat éve Ausztriában élő szíriai bevándorló.

Minden bizonnyal ugyanarról a tettesről van szó, aki a múlt héten előzőleg kétszer is vandál módon támadt a stájer főváros zsinagógájára, és károkat is okozott. Továbbra is körözés volt érvényben ellene vasárnap késő este. De az épület védelmét csak most erősítették meg, a történteket a tartományi alkotmányvédelmi hivatal vizsgálja.

Lépett a politika

A belügyminiszter elrendelte minden ausztriai zsidó intézmény megerősített védelmét, és a Cobra kommandósait is készenlétbe helyezték.

– Az antiszemitizmusnak nincs helye Ausztriában – közölte Sebastian Kurz kancellár a Twitteren.

 

Hasonlóan foglalt állást Alexander Van der Bellen államfő is. Grazi polgárok szimpátiatüntetést tartottak vasárnap a megtámadott zsidó férfi mellett, az esős idő ellenére is sokan gyűltek össze.

Adolf nevű kutya, ízléstelen holokausztviccek

Bizarr szál az ügyben, hogy – mint arra fény derült – a szóban forgó zsinagógától alig kétszáz méterre található, és annak védelméért is felelős rendőrőrsön szélsőjobboldali tevékenységet lepleztek le. Volt olyan rendőr, akit fel is kellett függeszteni emiatt. Egy belső vizsgálat okostelefonok átvizsgálása révén megállapította: egyes rendőrök többek között ízléstelen holokausztvicceket küldözgettek egymásnak; az egyik szerint „lélegzetelállító” volt a koncentrációs táborban tett „kirándulás”. De volt olyan kutya is, amelyet Adolf néven szólítottak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.