Többször is akcióba lépett a portlandi gyújtogató

A tűzoltók szemfülességén múlt, hogy a nagylelkűen elengedett gyújtogató nem okozott nagyobb galibát.

Mártonffy Attila
2020. 09. 15. 10:03
null
Tűzoltók a kaliforniai Oroville közelében pusztító erdőtűz helyszínén Fotó: MTI/AP/Noah Berger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portlandi rendőrség elfogott egy férfit, aki Molotov-koktéllal lángra lobbantotta az aljnövényzetet egy országút mentén. Őrizetbe vették, de később elengedték – mint később kiderült, nagy hiba volt, mert a rá következő tizenkét órában másik hat helyen gyújtotta meg a bozótost – írja az orosz RT.com portál.

A negyvenöt éves Domingo Lópezt vasárnap este kísérték be a Multnomah megyei fogdába. Egy szemtanú azonosította a gyanúsítottat, aki elismerte tettét. A hatóság gondatlanságból elkövetett tűzgyújtásért állította elő, de óvadék nélkül kiengedték a fogdából.

Már tegnap, tizenkét órával az első eset után, a gyújtogató nem kevesebb mint hat újabb, kisebb tüzet gerjesztett az országút mentén.

Ezekből hármat a tűzoltók, hármat pedig a helyi lakosok oltottak el. A rendőrök rábukkantak az út mellett sétálgató Lópezre, akinél megtalálták a feltehetően tűzgyújtáshoz használt öngyújtót is. Az elkövetőre újabb, hatrendbeli gondatlan tűzokozást vertek rá, s kezdeményezték mentális vizsgálatát is. A López által gyújtott tűzben nem sérült meg senki, és anyagi kár sem keletkezett, de Oregon államban nagyon komolyan veszik az ilyesmit, mivel több város körül is kiterjedt erdőtüzek tombolnak, ami erősen próbára teszi a tűzoltóság tűrőképességét. Kate Brown oregoni kormányzó szerint több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát, és számos épület vált a lángok martalékává.

Azonban nemcsak Lópezt fogták le tűzokozásért, négy embert is őrizetbe vettek gyújtogatás gyanújával a nyugati partvidéken tomboló lángtenger keletkezésével kapcsolatban.

Dél-Kaliforniában például azt a tüzet, amely már több mint negyven négyzetkilométernyi területet pusztított el, igazoltan egy pár nemválasztását ünneplő partin okozták.

A számos letartóztatás nyomán spekulációk indultak el a közösségi médiában, a – demokraták szerint a klímaváltozás okozta – tüzeket szándékosan idézték elő politikai okokból. Az FBI összeesküvés-elméleteknek nevezte a teóriákat, a Facebook pedig közölte, törli az ilyen tartalmú bejegyzéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.