Újraindul a koronavírus elleni vakcina tesztelése Oxfordban

Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek.

Forrás: MTI2020. 09. 12. 21:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oxfordi Egyetem szombat délutáni közleménye szerint a ChAdOx1 nCoV-19 tudományos elnevezésű kísérleti oltóanyag próbája a nagy-britanniai tesztprogram összes helyszínén folytatódik – közölte az MTI.

Az egyetem tájékoztatása szerint eddig világszerte 18 ezer résztvevő kapott a vakcinából és ilyen kiterjedésű oltóanyag-tesztelések esetén mindig is várható, hogy egyes tesztalanyoknál egészségi problémák jelentkeznek. A nyilatkozat szerint minden ilyen esetet gondosan meg kell vizsgálni, annak érdekében, hogy meg lehessen ítélni a program biztonságosságát.

Az egyetem tájékoztatása szerint az adott eset hátterének felderítésére indult független vizsgálat befejeződött és a vizsgálatot végző testület, valamint a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) ajánlása alapján a nagy-britanniai tesztprogram újraindul.

Az Oxfordi Egyetem közölte, hogy adatvédelmi okokból nem részletezheti az érintett tesztalany betegségének részleteit. A tájékoztatás arra sem tér ki, hogy a nagy-britanniai tesztelések mikor kezdődnek újra.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a tesztprogram érintett résztvevőjénél vírusos gerincvelő-gyulladás tünetei jelentkeztek.

A szakmai körökben ígéretesnek tartott koronavírus-vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki és az egyetem megállapodott az AstraZenecával a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az emberi tesztelés során a koronavírus-vakcina beválik. Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot néhány hete a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megbízást a tesztprogram sikere esetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.