Védelmébe vette a magyar kormányt az izraeli nagykövet

A német Deutsche Welle hírportálnak nyilatkozott Izrael budapesti nagykövete a magyar helyzetről.

Forrás: Deutsche Welle2020. 12. 29. 17:46
null
Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet. Fotó: Seres Zsolt Forrás: Izrael magyarországi nagykövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelművé tettük, hogy a holokauszt bármilyen relativizálása elfogadhatatlan, és el kell ítélni. Ha valaki nehéz időszakon megy keresztül, akkor azt a holokauszthoz hasonlítja. Ha valaki haragszik egy másik emberre, akkor nácinak nevezi. Ez lebecsüli a náci bűncselekmények egyedülállóságát

– jelentette ki Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának adott interjújában.

A diplomata szerint a holokausztot mint az emberiség történelmének legszörnyűbb bűncselekményét semmihez sem lehet hasonlítani, sem lebecsülni. Ennek értelmében elítélnek minden ilyen jellegű nyilatkozatot, többek közt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának – már visszavont – írását, melyben Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlította Soros György magyar származású amerikai üzletembert; valamint Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő szavait is, aki gestapós módszerekkel vádolta meg Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét. Hadas-Handelsman azonban elismerte, hogy Deutsch levonta a következtetéseket az eset kapcsán, belátta hibáját és kétszer is bocsánatot kért.

– Nem azért vagyunk itt, hogy bárkit elítéljünk, a holokausztot azonban senkinek sem szabad lebecsülnie

– jelentette ki a nagykövet, reagálva a magyarországi fejleményekre.

Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet
Fotó: Izrael magyarországi nagykövetsége

Hadas-Handelsman szerint a magyar kormány számos alkalommal egyértelművé tette álláspontját a holokauszttal kapcsolatban, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök már többször szolidaritását fejezte ki a zsidó néppel. A diplomata Áder János köztársasági elnök néhány évvel ezelőtti kijelentésére emlékeztetett az interjú során, melyben a magyar politikus azt mondta, hogy Auschwitz „Magyarország legnagyobb sírhelye”, ugyanis az ott kivégzett magyarok egyharmada zsidó volt.

A nagykövet az Európai Bíróság nemrégiben jóváhagyott törvényéről is beszélt, mely kimondja, hogy az állatokat tilos kábítás nélkül levágni Belgiumban, a zsidó és muszlim vallási előírásokkal ellentétben. Hadas-Handelsman egyetértett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, aki elítélte az Európai Bíróság döntését, ugyanis a határozattal az állatjogokat az emberi jogok fölé helyezték.

– Egy a sok példa közül, amely megmutatja, milyen erős a kapcsolat a kormány és az ott virágzó zsidó közösség között

– értékelte a diplomata Semjén kijelentését.

Hadas-Handelsman továbbá arra is utalt, hogy a magyar kormány többféle módon támogatja a vallási közösség intézményeit, például temetők felújítását és zsinagógák bebútorozását finanszírozzák azokon a helyszíneken is, ahol a holokauszt következményeképp gyakorlatilag megszűnt a zsidó élet.

– Magyarország olyan ország, ahol egy ilyen ember legkevésbé félhet az utcán

– jelentette ki a nagykövet, aki szerint a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, Magyarországon a legalacsonyabb az antiszemitizmus mértéke Európa-szerte.

Hadas-Handelsman úgy véli, hogy az antiszemitizmus nem csupán a zsidó közösségeket érinti, hanem más csoportokat is, mint például a muszlimokat vagy a színes bőrűeket. A diplomata az interjú végén a németországi Halle városában tavaly történt lövöldözést idézte fel, amikor egy férfi, miután nem tudott bejutni a zsinagógába, az utcán támadt rá a járókelőkre.

Az izraeli nagykövet nemrégiben a Magyar Nemzetnek is interjút adott, amelyben ugyancsak arról beszélt, hogy Magyarország azon kevés helyek egyike Európában, ahol egy gyakorló zsidó is szabadon sétálhat az utcán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.