A bajor kormányfő az EU hibás oltóanyag-politikáját kritizálja

Markus Söder: Nehéz lesz elmagyarázni, hogy bár Németországban egy jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak.

Forrás: MANDINER.HU2021. 01. 03. 18:04
SDER, Markus
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök. Fotó: Philipp Gülland Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markus Söder a Bild am Sonntagnak adott interjújában élesen bírálta az Európai Bizottság koronavírus elleni oltóanyag-beszerzését. „A bizottság valószínűleg túlságosan bürokratikusan tervezett: túl keveset rendelt a vakcinából, és ezt is túl hosszú árvitákat követően” – mondta a politikus. „Hogy ez tekintettel a korszakos fenyegetettségre előrelátható volt, az meglátszik a világ más régióival való összehasonlításból” – folytatta Söder. „Nyilvánvalóan túl keveset rendeltek a vakcinából, és nem a megfelelő gyártókra támaszkodtak” – olvasható a Mandiner.hu cikkében.

„Nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért állhatott elő az a helyzet, hogy bár Németországban egy nagyon jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak”

– utalt a miniszterelnök a Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett oltóanyagára.

Söder szorgalmazza, hogy gyorsítsák fel a jóváhagyási eljárásokat és a gyártási folyamatokat. Szerinte lehetséges alternatívának kell tekinteni azt, hogy amennyiben van rá mód, az oltóanyagot engedéllyel Németország más cégei is gyártsák.

Nagy a politikusok és az ismert emberek felelőssége

Söder szerint a németek oltási hajlandóságának javítása céljából a politikusokat és az ismert közéleti személyiségeket a lehető leghamarabb be kell oltani.

Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az otthon dolgozók vonakodnak a vakcina beadatásától. „Még egyszer fel kell hívnunk a figyelmet az oltás fontosságára, emellett továbbra is figyelemmel kell kísérni ezt a helyzetet.”

„A mostanában terjedő fake news-hullámnak köszönhetően különösen fontos, hogy az állami vezetők jó példával járjanak elől” – vélekedett Söder.

(Spiegel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.