időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

EU-s zöld jelzést kapott a Moderna oltóanyaga

Magyar Nemzet
2021.01.06. 13:45
EU-s zöld jelzést kapott a Moderna oltóanyaga

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) uniós forgalmazásra ajánlotta szerdán az amerikai Moderna által kifejlesztett, az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot. Erről maga az EMA számolt be Twitter fiókján.

Az Európai Unió területén való forgalmazáshoz így már két vakcina kapott zöld jelzést. Emlékezetes, hogy a Pfizer és a BioNTech vállalatok termékéről még tavaly december 21-én határozott az EMA. Ami a Moderna oltóanyagát illeti, azt már használják az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben is.

A gyártó előrejelzése szerint 2021-ben összesen 600 millió dózis előállítására lesz képes – ebből az EU előzetesen 180 millió adagra jelentkezett be. Az Európai Bizottság szerdán még nem tudott pontos tájékoztatást adni arról, hogy a Moderna oltóanyaga mikor kerül ténylegesen az európaiakhoz.

Annyi bizonyos, hogy akárcsak a Pfizer és a BioNTech vakcinájának esetében, egy személy beoltásához itt is két dózis szükséges. A biotechnológiai cég szerint az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen.

Az EMA zöld jelzése után órákon belül, még szerdán az Európai Bizottság is rábólint a Moderna engedélyére.

A második oltóanyag is zöld jelzést kapott az EU-ban.
Fotó: AFP

 

Sok helyen rosszul adják be a Pfizer vakcináját

Francia orvosok szerint sok helyen rosszul adják be a Pfizer vakcináját, ezért szerintük az esetek nagy részében elfecsérelt vakcinával és ki nem alakuló immunizációval kell majd számolni – írta a francia CNews csatorna portálja.

A lap azt írta: az elmúlt napokban számos fotó és videó jelent meg a közösségi hálózatokon az első vakcinák beadásáról Franciaországban, amelyekből egyértelműen látható, hogy sokan nem a Pfizer által előírt technikával adják be az oltóanyagokat a pácienseknek.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.