Kivégezték az utolsó nőt a szövetségi halálsoron

Lisa Montgomery egy várandós asszonyból vágta ki gyermekét.

Magyar Nemzet
2021. 01. 13. 18:45
null
A halálra ítélt Lisa Montgomery ügyvédjei által közreadott dátum nélküli kép Montgomeryõl. Fotó: - Forrás: MTI/AP/Lisa Montgomery ügyvédjei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hét évtized után tegnap először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban egy Indiana állambeli szövetségi börtönben. Az 52 éves Lisa Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban. A bíróság azt követően találta bűnösnek, hogy három évvel korábban elrabolta, megkötözte a nyolc hónapos terhes Bobbie Jo Stinnettet, és kivágta a hasából az élő magzatot. Az anya elvérzett, a gyermek mindazonáltal túlélte a traumát, később visszakerült hozzátartozóihoz. A tettesre a rendőrség az újszülöttel a kezében talált rá, azt állítva, hogy ő adott életet a babának, ám alibije gyorsan megtört.

A halálra ítélt Lisa Montgomery ügyvédjei által közreadott, dátum nélküli kép Montgomeryől

Fotó: MTI/AP/Lisa Montgomery ügyvédjei

Lisa Montgomeryt azt követően ölték meg méreginjekcióval, hogy előbb az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az állam bíróságának kedden hozott, a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését. Ebben Montgomery mentális állapotára hivatkoztak: védői szerint a nő nem tudta felfogni az ítélet indoklását, mire a bíró elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát. – A kivégzés egy önkényes hatalom kegyetlen, törvénytelen és szükségtelen gyakorlata – magyarázta Kelley Henry, az elítélt ügyvédje. Montgomery másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében hangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Az ügyész szerint ugyanakkor az elkövető csupán színlelte a mentális zavart, és a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

A nő nem kívánt élni az utolsó szó jogával.

A kivégzésen tanúként jelen volt a megfojtott áldozat néhány hozzátartozója is. Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül sor Trump hivatali ideje alatt, utódja Joe Biden pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a halálbüntetést a szövetségi szintű ítélkezésből. Az Egyesült Államokban 2019-ben újították fel a szövetségi szinten kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, ezt William Barr amerikai igazságügyi miniszter jelentette be. Előtte az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.