Törést okozhat a Trump elleni eljárás a republikánusok között

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen küszöbönálló második alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) tovább mélyítheti a repedést a Republikánus Párton belül.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2021. 01. 25. 16:42
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald; TRUMP, Melania
Andrews légitámaszpont, 2021. január 20. Donald Trump leköszönõ amerikai elnök és a felesége, Melania Trump integet, mielõtt beszáll az elnöki gépbe a marylandi Andrews légitámaszponton, hogy floridai birtokára repüljön 2021. január 20-án. Ezen a napon iktatják be hivatalába az új elnököt, Joe Bident. MTI/FR596 AP/Luis M. Alvarez Fotó: Luis M. Alvarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy republikánus szenátor, nevezetesen Mitt Romney szerint az impeachment, amely adott esetben eltilthatja Donald Trumpot a jövőbeni közszerepléstől, szükséges válasz arra a „gyújtó hangú” beszédre, amelynek nyomán a volt elnök hívei január 6-án elfoglalták a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületét. A demokraták uralta képviselőház és a hozzájuk csatlakozó republikánusok január 13-án szavazták meg a Trump felelősségre vonásáról szóló eljárás megindítását lázadás szításának vádjával. Az eljárás február 8-án veszi kezdetét a szenátusban, ahol a novemberi választások nyomán a republikánusok elvesztették többségüket, s jelenleg ugyanannyi szenátorral – ötven – rendelkeznek, mint a demokraták.

Mitt Romney, aki a volt elnök ádáz kritikusaként már az első impeachment idején is Trump elítélésére szavazott, tegnap a Fox News hírcsatornának kijelentette: „Teljesen világos, hogy az elmúlt egy évben erőfeszítéseket tettek a választások megzavarása érdekében, s a tettes nem Joe Biden (jelenlegi elnök), hanem Donald Trump volt.” A Capitolium öt halálos áldozatot követelő erőszakos bevételét több republikánus képviselő és szenátor is elítélte. Mitch McConenell, a szenátus republikánus frakcióvezetője a múlt héten azt vágta Trump fejéhez, hogy ő a felelős az erőszakért a tömeg provokálásával.

Egy sor, jelentős szerepet játszó republikánus törvényhozó azonban – szem előtt tartva Trump elkötelezett szavazóbázisát – ellenzi a második impeachmentet Trump ellen. Tom Cotton republikánus szenátor szerint a szenátus túllép alkotmányos keretein, ha megtartja a tárgyalást.

– Úgy vélem, számos amerikai furcsállja majd, hogy a szenátus olyan ember elítélésére fecsérli az idejét, aki már egy hete nincs hivatalban

– fejtegette a politikus szintén a Fox Newsnak. Romney viszont váltig hangoztatja, hogy a felelősségre vonás jogi lehetőségének akkor is van helye, ha valaki már nem elnök. Úgy véli, a tárgyalásra az elszámoltathatóság érdekében van szükség, mivel Trump kísérletet tett a Biden által nyert elnökválasztás megzavarására.

Ezzel a felfogással nem mindenki ért egyet. Marco Rubio szintén republikánus szenátor szerint a per ostobaság. – Úgy vélem, az eljárás kontraproduktív. Már amúgy is forrong az ország, s a tárgyalással csak olajat öntenénk a tűzre – mondta. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője viszont közölte: az eljárás méltányos lesz és gyors. – Nem tarthat sokáig, hiszen még annyi dolgunk van – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.