Lekapcsolta az internetet a hadsereg Mianmarban

Szombaton újabb tüntetést tartottak a helyiek a szerintük jogtalan hatalomátvétel miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 06. 14:53
null
Rangun, 2021. február 6. Az ellenállás jelképének tekintett kézjelet mutatja a puccs ellen tüntetõk egyike a rendõrök sorfala elõtt, Rangunban 2021. február 6-án. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban. MTI/EPA/Lynn Bo Bo Fotó: Lynn Bo Bo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mianmari junta szombaton lezárta az internetet az országban; előző nap még csak a közösségi médiát nem lehetett használni. Az internet- és mobilszolgáltatók utasítást kaptak csütörtökön a puccsista kormánytól, hogy blokkolják a Facebookot, majd pénteken, hogy a Twittert és az Instagramot is, „további rendelkezésig”. Ennek ellenére a virtuális magánhálózatokon meg tudtak szerveződni az újabb tüntetések, a NetBlocks Internet Observatory nevű megfigyelőcsoport szerint ezért a katonai vezetés az egész internetet – a vezetékes és a mobilhálózatot is – lezárta az országban. A Facebook közölte szombaton, hogy aggasztó az internet – ezen belül a közösségi médiumok – teljes zárlata, mert a mianmariaknak most nagy szüksége van arra, hogy kapcsolatba tudjanak lépni hozzátartozóikkal. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala is felszólította a junta vezetőit, hogy állítsák helyre a kommunikációs szolgáltatásokat, mert az embereknek joguk van a szólásszabadsághoz és az információk megismeréséhez.

A puccs ellen tüntetőket tartóztatják fel Rangunban
MTI/EPA/Njein Csan Naing

Újabb, többezres tüntetés volt napközben a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért. A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A megbuktatott Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos képeit fogják a puccs ellen tüntetők Rangunban
MTI/EPA/Lynn Bo Bo

A hatóságok szombaton őrizetbe vették Sean Turnell ausztrál közgazdászt, Aung Szan Szú Kjí gazdasági tanácsadóját. Turnell a Reuters hírügynökségnek küldött üzenetében ezt megerősítette, de nem tudja megmondani, hogy mivel vádolják. Közölte, hogy jól van, és nem követett el semmilyen bűncselekményt. A hírügynökség szerint a február elsején végrehajtott katonai puccs óta Turnell az első ismert külföldi, akivel szemben intézkedtek a hatóságok. Az ausztrál külügyminisztérium ugyanakkor nevek említése nélkül szombaton közleményt adott ki, amelyben mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ausztrál és más külföldi állampolgárokat tartóztatnak le önkényesen Mianmarban.

A hétfői eseményekről itt írtunk részletesebben.

Az ellenállás jelképének tekintett kézjelet mutatja a puccs ellen tüntetők egyike a rendőrök sorfala előtt
MTI/EPA/Lynn Bo Bo

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.