Soroshoz köthető szervezetek támogatják az erőszakos tüntetéseket + videó

Indiában hónapok óta zajlanak demonstrációk az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonása érdekében. A tüntetések sok esetben erőszakosak voltak. Több híresség is szót emelt a helyi gazdák érdekében, és feltűntek Soros György amerikai tőzsdespekuláns szervezetei is, amelyek ugyancsak kiálltak a demonstrálók mellett.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 02. 08. 14:45
SOROS GYÖRGY
Fotó: AFP/Getty Images Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben országos sztrájkba léptek az indiai földművelők, közutakat és vasútvonalakat zártak le az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonása érdekében. A szeptemberben elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének – olvasható a V4NA.com-on.

A termelők attól tartanak, hogy a hatósági árak eltörlése lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni. Az indulatok nem csitulnak, január végén Újdelhinél több tízezer gazda gyűlt össze. Az ország egyik nemzeti ünnepén, a köztársaság napján a rendőrséggel is összecsaptak, az erőszakba torkollt tiltakozásban egy tüntető meghalt és több mint nyolcvan rendőr megsebesült.

A gazdák mellett több híresség is kiállt, többek között az énekesnő, Rihanna és Greta Thunberg svéd radikális klímaaktivista is.

Rihanna február másodikán egy Twitter-üzenetében a CNN hírére reagálva, mely szerint a földművesek összecsaptak a hatóságokkal Újdelhiben, azt a kérdést tette fel, hogy „erről miért nem beszélünk?”.

Greta Thunberg szintén posztolt a Twitteren. A klímaaktivista még egy „eszköztárat” (toolkit) is megosztott, amelyet állítólag a helyiek állítottak össze azoknak, akik segíteni szeretnének nekik.

Thunberg azonban egy hibát is elkövetett, ugyanis a hírek szerint megosztott véletlenül egy olyan dokumentumot is, amelyen állítólag az látható, hogy mit kell üzennie az Indiában zajló eseményekkel kapcsolatban. Érdekesség, hogy épp Rihanna tweetje van feltüntetve a dokumentumban.

A Thunberg által megosztott eszköztárat a kanadai Poetic Justice Foundation készítette el. Egy frissen közzétett közleményben azonban tagadják, hogy kapcsolatban állnának hírességekkel, és cáfolták, hogy demonstráló akciókat szerveznének Indiában.

A saját honlapjukon viszont leírják, hogy „jelenleg a #FarmersProtest mozgalomban veszünk részt a legaktívabban, amely világszerte aktivizálta az indiai diaszpórát”.

Facebook-oldalukon pedig egy komoly montázst tettek közzé, amelyben hírességek tweetjeit szedték össze az indiai eseményekkel kapcsolatban.

Az indiai kormány tetszését egyáltalán nem nyerte el Rihanna és Thunberg akciója. Amit Shah belügyminiszter az #IndiaAgainstPropaganda (India a propaganda ellen) és #IndiaTogether (India együtt) hashtaget indított.

Az indiai rendőrség pedig nyomozást indított többek között a Thunberg által megosztott tippgyűjtemény ügyében.

Soros-szervezetek a háttérben

Soros György amerikai tőzsdespekuláns és hálózata is feltűnik az Indiában kialakult helyzet mögött.

Soros tavaly a davosi Világgazdasági Fórumon azzal vádolta meg Narendra Modi indiai miniszterelnököt, hogy „egy hindu nacionalista állam létrehozásán dolgozik”.

Modi most kemény szavakat használt a külföldi beavatkozásra.

A mi demokráciánk nem nyugati intézmény. Ez egy emberi intézmény. India történelme tele van demokratikus intézmények példáival. Az ókori Indiában 81 demokráciát említünk. Ma elengedhetetlen figyelmeztetni a polgárokat az indiai nacionalizmus elleni támadásokra”, mondta.

A Soros által pénzelt szervezetek is támadást intéztek India ellen.

A Human Rights Watch nevű szervezet, amely saját honlapján dicsekedett azzal, hogy 100 millió dollárt kapott a tőzsdespekulánstól, megosztotta a saját Twitter-oldalán Rihanna bejegyzését.

Továbbá azzal vádolták meg az indiai kormányt, hogy korlátozza a szólásszabadságot annak érdekében, hogy hindu nacionalista agendáját megvalósítsa.

A Karwaan-e-Mohabbat nevű szervezet szintén a saját honlapján vállal szolidaritást a gazdákkal. A szervezet alapítója Harsh Mander, aki a Nyílt Társadalom Alapítványoknál dolgozik, az Emberi Jogi Kezdeményezés tanácsadó testületében foglal helyet (Human Rights Initiative Advisory Board).

A tüntető gazdák mellett tette le a voksát Amartya Sen, a Harvard Egyetem indiai származású közgazdasági Nobel-díjas professzora is.

Sen és Soros a Namati nevű NGO-nak a tanácsadó testületében ül.

Madalene Albright baráti kapcsolatot ápol a Soros-klánnal
Fotó: V4NA

A testületben ott van Madeleine Albright is, aki az Egyesült Államok első női külügyminisztere volt 1997 és 2001 között. Albright baráti kapcsolatot ápol a Soros-klánnal.

A Namati az OSF honlapja szerint élvezi Soros György pénzügyi támogatását is. 2019-ben 9,6 millió dollárt kaptak, 2016-ban pedig 180 ezer dollárt kaptak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.