A németek többsége elítéli az EU oltási kampányát

Hiába várták az enyhítéseket a németek, március végéig maradnak a szigorú korlátozások.

Forrás: Deutsche Welle, MTI2021. 03. 04. 15:19
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. március 4. Angela Merkel német kancellár a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 4-én. Németországban elõzõ nap március 28-ig meghosszabbították az új típusú koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német lakosság mintegy fele gondolja úgy, hogy az Európai Unió rosszul végzi a koronavírus elleni oltási kampányát

– mutat rá a Kekst CNC nevű tanácsadó cég szerdán megjelent közvélemény-kutatása.

A német válaszadók ötvenegy százaléka válaszolta a felmérés során, hogy az uniós intézmények nem végzik jól a vakcinabeszerzést – az állásponttal a francia állampolgárok harmincöt, míg a svédek huszonnégy százaléka ért egyet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elismert néhány hibát
Fotó: MTI/EPA

– Németországban ez az első alkalom, hogy többségben vannak azok, akik nem tartják helyesnek az EU világjárványra adott válaszát

– írta a felmérést végző cég a jelentésében.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a résztvevők negyvenhat százaléka szerint a német kormány sem kezeli jól az oltási kampányt, és a lakosok ezért nem a vállalatokat, hanem a politikusokat tartják felelősnek.

Angela Merkel német kancellár szerda este, a tartományi vezetőkkel folytatott több mint kilencórás megbeszélés után bejelentette:

a kormány három héttel, azaz március 28-ig meghosszabbítja a járványügyi korlátozásokat.

Németországban december 16-a óta tart a koronavírus második hulláma miatt elrendelt teljes zárlat, amelynek során zárva tartanak a nem alapvető fontosságú üzletek.

Kötelező maszkviselésre felszólító plakát Bréma belvárosában
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A szerdai sajtótájékoztatón Merkel a járványügyi korlátozások feloldását célzó tervet is ismertette, amely alapján a nyitás várhatóan öt fokozatban fog bekövetkezni egészen április 5-ig, ha a fertőzöttség aránya stabilizálódik vagy csökken.

A nyitás első lépéseként március elsejétől visszamehettek a gyerekek a bölcsődékbe, az óvodákba és az általános iskolákba, valamint kinyithattak a fodrászatok is.

A kancellár továbbá elmondta, hogy egy vészfékrendszert is bevezetnek, ami azt jelenti, hogy visszavonhatják a lazításokat azokban a tartományokban, ahol a fertőzöttségi arány százezer főre nézve meghaladja a százat három egymást követő napon.

A Robert Koch közegészségügyi intézet adatai szerint egyelőre emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített aránya, és a napi új regisztrált fertőzöttek száma is. Az utóbbi huszonnégy órában országszerte 11 912 új fertőzöttet regisztráltak, ami növekedést jelent az egy héttel korábbi 11 869-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság 64,70, míg egy héttel korábban 61,70 volt. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt a járványkitörés kezdete óta eddig 2 471 942 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A vírus okozta betegséggel összefüggésben egy nap alatt 358 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 71 240-re emelkedett Németországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.