Börtönre ítélték Nicolas Sarkozy volt francia államfőt

A politikust korrupcióval és befolyással üzérkedéssel vádolják.

Forrás: France24, BBC, MTI2021. 03. 01. 17:17
null
Nicolas Sarkozy, head of France's Les Republicains political party and former French president, makes a statement at his party's headquarters in Paris, France, after a priest was killed with a knife and another hostage seriously wounded in an attack on a church in Saint-Etienne-du-Rouvray carried out by assailants linked to Islamic State, July 26, 2016. REUTERS/Benoit Tessier - RTSJPL9
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönbüntetésre ítélte Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a párizsi büntetőbíróság. A 66 éves politikust és ügyvédjét azzal vádolják, hogy korábban meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót, Gilbert Azibertet, információkért cserébe. Sarkozy egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, bár egyelőre még nem kell börtönbe vonulnia, valamint kérvényezheti, hogy elektronikus karkötővel ellátva otthonában töltse le a bíróság által kiszabott időt. Sajtóértesülések szerint ez idáig sem a politikus, sem az ügyvédje, Thierry Herzog nem kommentálták a bíróság döntését.

– Sarkozy tudta, hogy amit csinál, az nem jó

– jelentette ki a bíró, hangsúlyozva, hogy az ügyben a volt államfő ügyvédje is érintett. Sarkozy a perben gyalázatosnak nevezte és tagadta az ellene felhozott vádak mindegyikét.

A politikus telefonját még 2014 elején hallgatták le a hatóságok egy másik ügyben való nyomozás miatt. Az egyik ilyen lehallgatott telefonbeszélgetésből derült ki, hogy Gilbert Azibert bíró egy másik – az úgynevezett Bettencourt-ügy – nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Sarkozy továbbá arról is információkhoz akart jutni, hogy az ellene folyó ügyekben milyen döntések várhatók. A kiszivárogtatott adatokért cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak, aki végül ezt nem kapta meg, miután a volt államfő az utolsó pillanatban meggondolta magát. A bizonyítékok szerint azért hátrált meg, mert ő és ügyvédje megtudták, hogy az álnéven regisztrált titkos mobiltelefonjaikat lehallgatja a rendőrség.

Nicolas Sarkozy volt francia elnököt egy korrupciós paktum megkötésével és befolyással üzérkedéssel vádolta meg a francia ügyészség. Reuters/Benoit Tessier

Ez az első alkalom az 1958 óta tartó köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával állt bíróság elé egy korábbi államfő. Korábban Jacques Chirac francia miniszterelnököt is bíróság elé állították, miután távozott hivatalából, azonban rossz egészségügyi állapota miatt felmentették.

Sarkozy ellen több eljárás is folyamatban van, azonban ez volt az első ügy, ami bírósági szakaszba került. A volt államfőnek március 17. és április 15. között is bíróság elé kell majd állnia a francia sajtóban Bygmalion-botrány néven ismertté vált ügy kapcsán: a politikus ellen a 2012-es választási kampány során felhasznált kampánypénzekkel való csalás miatt indult eljárás. Szintén vizsgálat folyik abban az ügyben is, miszerint több millió eurót kapott Muammar Kadhafi volt líbiai vezetőtől 2007-ben. Sarkozy 2007 és 2012 között töltötte be Franciaország elnöki posztját, majd 2012-ben ismét indult a választásokon, immáron sikertelenül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.