Egy meggyilkolt nő miatt szabadultak el az indulatok Londonban

Egy rendőrtisztet gyanúsítanak azzal, hogy végzett a hazafelé tartó áldozatával.

2021. 03. 14. 13:24
Forrás: REUTERS / Paul Childs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány ellenére szombat este sokan vonultak London utcáin, hogy meggyászolják a március 3-án eltűnt, 33 éves Sarah Everardot, és tiltakozzanak a gyenge közbiztonság miatt. A Clapham Common park szabadtéri színpadánál – ahol Saraht utoljára látták – gyűltek össze az emberek mécsesekkel és virágokkal. Korábban a szervezők már kértek engedélyt a londoni rendőrségtől, hogy békés virrasztást tarthassanak, a járványügyi korlátozások miatt azonban elutasították a kérést. Többen mégis az utcára vonultak, a békésnek induló megmozdulás erőszakos összecsapásokba torkollott. A rendvédelmi erők később feloszlatták a főként nőkből álló megmozdulást, Helen Ball, a fővárosi rendőrség munkatársa szerint négy személyt tartóztattak le szabálysértés és az egészségvédelmi előírások megsértése miatt. A botrányos oszlatás után a hatóságok a bírálatok célkeresztjébe kerültek, amiért sokak szerint túlzott erőt alkalmaztak.

A tüntetésre nem sokkal azután került sor, hogy hivatalosan is vádat emeltek a 48 éves Wayne Couzens brit rendőrtiszt ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy elrabolta, majd megölte a fiatal nőt. Couzens 2018 szeptembere óta szolgál a londoni rendőrségnél, a parlamenti és diplomáciai védelmi parancsnokságon dolgozott. A rendőrtiszttel együtt egy harmincéves nőt is őrizetbe vettek, aki feltehetőleg segített végrehajtani a gyilkosságot.

„Elfogadhatatlan, ami a Clapham Common parknál történt. A rendőrség felelőssége a járványügyi intézkedések betartatása, de a látott képek alapján egyértelmű, hogy fellépésük nem minden esetben volt megfelelő. Felvettem a kapcsolatot a rendőrséggel, és sürgős magyarázatot várok az ügyre”

– írta a közösségi oldalára Sadiq Khan, London pakisztáni származású, munkáspárti polgármestere. A politikus ígéretet tett arra is, hogy fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak az emberek a köztereken, különösen annak a parknak a környékén, ahol Sarah eltűnt.

Rendőrök kutatnak egy erdőszéli ház mellett Sarah Everard holtteste után Fotó: Reuters/Paul Childs

Sarah a barátjától tartott hazafelé, a közel ötvenpercnyi sétára lévő lakásához múlt hét szerdán, este fél tíz után. Ekkor még nagyjából negyedórán keresztül tartották telefonon a kapcsolatot, később azonban nyoma veszett, a lakására már nem érkezett meg. A hatóságok a nyomozás során emberi maradványokat találtak egy Londontól mintegy nyolcvan kilométerre lévő erdőben, néhány nappal később pedig megerősítették, hogy Sarah holttestére bukkantak rá. A fiatal nő testét a fogorvosi feljegyzések alapján sikerült azonosítani.

– Ez egy nagyon komoly és jelentős fejlemény Sarah ügyében. Maga a tény, hogy a letartóztatott férfi egy szolgálatot teljesítő rendőr, egyszerre sokkoló és felkavaró. Várhatóan ez még további bonyodalmakat fog okozni

– jelentette ki Nick Ephgrave, a fővárosi rendőrbiztos helyettese.

Cressida Dick rendőr főkapitány – aki nem engedélyezte a szombat esti virrasztást – hozzátette, hogy őt is és az egész rendőrőrsöt megdöbbentette a hír, és megérti, hogy az ügy sokkot és haragot váltott ki az emberekből.

– A mi feladatunk az, hogy járőrözünk az utcákon és megvédjük az embereket

– fűzte hozzá.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy a fővárosi rendőrség kezeli az ügyet. Mandu Reid, a brit Női Egyenlőség Párt elnöke javasolta, hogy egy másik hatósági csoport vegye át a nyomozást, ugyanis Sarah gyilkosa a fővárosi rendőrség tagja. Dick azonban azzal igyekezte megnyugtatni a nyilvánosságot, hogy az ilyen esetek meglehetősen ritkák, bár sietett hozzátenni, megértik, hogy a nők nem érzik biztonságban magukat, különösen azon a területen, ahol Sarah eltűnt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.