Rasszizmussal vádolják a bíróságot Minneapolisban

Elindult a Családok éve kampány Olaszországban; migránskrízis a Kanári-szigeteken. A britek vakcina-útlevéllel oldanák meg a rendezvényszervezést; azért rasszista az amerikai ügyvéd, mert színes bőrű esküdtet utasított el.

2021. 03. 19. 19:15
null
Lampedusa, 2020. augusztus 2. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő illegális bevándorlók várják, hogy felszálljanak a kompra, amely a szicíliai Agrigento megyében fekvő Porto Empedocle településre viszi őket a dél-olaszországi Lampedusa szigetéről 2020. augusztus 2-án. Az Afrika partjai és Szicília között fekvő kis szigetről száz illegális bevándorlót küldenek tovább Sziciliába. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nappal kezdetét veszi a „Családok éve” Olaszországban

Szent József liturgikus ünnepnapja az olasz hagyományok szerint egyben apák napja is, ennek kapcsán Ferenc pápa a családok iránti rendkívüli figyelemről és törődésről beszélt. Kevin Joseph Farell bíboros a családot érő szisztematikus támadásokat emelte ki.

A Világiak, Család és Élet Dikasztérium elnöke szerint „a családi kötelékek fellazulásának súlyos következményi vannak nem csak az egyéni, hanem a társadalmi és a gazdasági életben is. Elszegényedést, elszigeteltséget és elmagányosodást von maga után. Stabilitás és bizalom szükséges egy felelőségteli és a közjót szolgáló fiatal generáció megteremtéséhez”.

Források: vaticannews.va, vaticannews.va, famigliacristiana.it

Újabb migránskrízis a Kanári-szigeteken

Az elmúlt napokban az átlagosnál több hajó érkezett a Kanári-szigetek kikötőibe. A szigetre érkezők nagyon rossz egészségi állapotban értek partot, szerdán a mentőknek újra kellett éleszteniük egy kihűlt kétéves kislányt, aki 52 emberrel együtt sodródott a vízen az egyik csónakban. A Vöröskereszt arra figyelmeztet, hogy módosítani kell a táborok, befogadóközpontok kialakításán és felépítésén, mert a korábbiaktól eltérően, a legtöbb csónak fedélzetén most nők és gyerekek utaznak.

Forrás: rtve.es

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Nagy-Britannia vakcina-útlevélhez kötné a rendezvényszervezést

A brit kormány az oltottságot igazoló dokumentummal érné el, hogy az ország visszatérhessen a nagy létszámú rendezvények megszervezéséhez. Oliver Dowden brit kulturális tárca vezetőjének irányításával már meg is kezdték a megvalósítás különböző lehetőségeinek tanulmányozását. A vakcina-útlevéllel a sportéletet is újraindítanák.

A rendezvényeknél azért merült fel az oltási igazolások alkalmazása, mert a színházakban és sportrendezvényeken csak ráfizetéssel lehetne több méteres távolságtartással elhelyezni a nézőket. A vakcina-útlevél lehetővé tenné a nézők megszokott ültetését és így a rendezvények ismét jövedelmezőek lehetnének. Oliver Dowden azt reméli, hogy a britek akár már június 21-től tarthatnak nagy rendezvényeket.

Forrás: theguardian.com

Rasszizmust látnak a fekete esküdtjelölt elutasításában

Minneapolisban a George Floyd halálával kapcsolatos bírósági tárgyalásra az esküdtszék tagjait válogatták, ahol a védőügyvéd súlyosan részrehajlónak ítélt meg egy színes bőrű jelöltet, ezért elutasította beválogatását. A férfi azt állította, hogy több olyan esetről tud, ahol feketéket öltek meg, de nem vontak senkit felelősségre. Szerinte George Floydot a rendőr „megölte”.

Nekima Levy Armstrong emberi jogi ügyvéd szerint ez a fekete férfi lett volna az egyik legalkalmasabb esküdt, szerinte elutasítása „bizonyítja, hogy miért gondolják azt az emberek, hogy a rendszerszintű rasszizmus már az igazságszolgáltatásban is jelen van”. Azóta az esküdtszék összeállítása majdnem befejeződött, a csoport összetétele pedig teljesen kiegyensúlyozott, hat esküdt fehér, és hat színes bőrű.

Forrás: inquirer.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.