A rasszista Iszlám Nemzet híve volt a washingtoni támadó

A rendőrség nem minősítette terrorcselekménynek a Capitolium közelében végrehajtott merényletet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, Fox News2021. 04. 03. 10:32
null
Washington, 2021. április 2. A Capitolium rendõrségének tagjai állnak egy autó mellett, ami nekihajtott a washingtoni Capitolium körül felállított úttorlasznak 2021. április 2-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban színes bőrűeket vonzó szervezettel rokonszenvezett az a férfi, aki tegnap délután az amerikai törvényhozás épületének környékén elgázolt két rendőrtisztet egy ellenőrzőpontnál, majd autójával egy beton úttorlasznak rohant. A Noah Green néven azonosított, Indiana államból származó gyanúsítottat lelőtték, miután az ütközést követően kiszállt az autójából és kést rántott. A támadót kritikus állapotban vitték kórházba, később belehalt sebesülésébe. Az egyik rendőrtiszt szintén életét vesztette.

Az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe. – Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó – erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője.

A 25 éves férfi Facebook-oldalán Farrakhan követőjeként jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat,

visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez.

Márciusban egy zavaros Facebook-bejegyzését tett közzé Noah Green, amelyben azt írta, hogy otthagyta munkahelyét, „spirituális utazásra” vágyik, és rossz hatást gyakoroltak rá azok a kábítószerek, amelyeket nem önszántából szedett. Szintén a közösségi oldalára osztotta meg Louis Farrakhan egy 2009-ben elmondott beszédét, amelyben az Iszlám Nemzet vezetője azt mondta, nem Jézus a Messiás, a kereszténység hazugságon alapul.

A Fox News elemzése szerint számos demokrata párti politikus ápol szoros kapcsolatot Louis Farrakhannal, aki nagyszerű embernek nevezte Adolf Hitlert, s csótányoknak a zsidókat. James Clyburn, a kongresszus alsóházának demokrata párti frakcióvezetője tíz évvel ezelőtt ugyanazon a rendezvényen szólalt fel, mint az Iszlám Nemzet vezetője, majd azt mondta, nem zavarják az emiatt őt ért bírálatok. A szintén demokrata párti képviselő, Danny Davis kitűnő emberként jellemezte Farrakhant, mondván, Farrakhannak a „zsidó kérdéssel” kapcsolatos álláspontja sem zavarja.

Biden nem tartózkodott a közelben. Joe Biden amerikai elnök nem volt a törvényhozás épületének közelében fekvő Fehér Házban, ugyanis a húsvéti ünnepeket a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti. Az elnök közleményében azt írta: fájdalommal értesült a történtekről. – Szívből jövő részvétünket küldjük Evans rendőrtiszt családjának. Tudjuk, hogy ez milyen nehéz időszak volt a Capitolium dolgozói és védelmezői számára is – fogalmazott Biden, aki elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.