Antiszemita gyilkos perét követelik francia tüntetők

Óriási felzúdulást váltott ki Franciaországban, hogy beszámíthatatlansága miatt nem vonható büntetőjogi felelősségre Kobili Traoré.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI, France24.com, Al Jazeera2021. 04. 26. 11:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek tüntettek Franciaországban vasárnap egy 2017-ben Párizsban elkövetett antiszemita indíttatású gyilkosság perének megtartásáért. A zsidó vallású Sarah Halimi gyilkosának felelősségre vonása azért maradt el, mert az igazságszolgáltatás beszámíthatatlannak minősítette az elkövetőt, aki a tette előtt kábítószert fogyasztott.

A semmítőszék döntése óriási felzúdulást váltott ki franciaországi és nemzetközi zsidó közösségekben.

A hatvanöt éves ortodox zsidó Sarah Halimit 2017-ben a huszonhét éves szomszédja, Kobili Traoré súlyosan bántalmazta, majd Allah akbar! kiáltással lelökte az erkélyről. A legmagasabb francia jogi szervezet, a semmítőszék április 14-én elismerte a gyilkosság antiszemita jellegét,

ugyanakkor azt is kimondta, hogy nem lehet per az ügyben, mivel az elmeorvos-szakértők szerint a kábítószert fogyasztó elkövető a gyilkosságot delíriumos roham hatására követte el, és ezért büntetőjogilag nem vonható felelősségre a tettéért.

A férfi, aki egyébként elismerte tettét, a gyilkosság óta pszichiátriai kezelés alatt áll egy kórházban. A semmítőszék a párizsi fellebbviteli bíróság 2019-es döntését hagyta jóvá, amely kimondta, hogy az elkövető beszámíthatatlan, és ezért elrendelte a legalább húszéves kórházi gyógykezelését. A hatályos francia törvények lehetővé teszik, hogy az akár függőséget okozó szándékos kábítószer-fogyasztást elfogadják a beszámíthatatlanság okaként. Traoré láncdohányosként szinte egymás után szívta a cannabisszal töltött cigarettákat. Több pszichiátriai szakértő egybehangzó véleménye szerint a férfi az elkövetés pillanatában súlyos delíriumos állapotban volt.

Az Eiffel-torony előtti Trocadero térre szervezett párizsi tüntetést a Lépjünk fel Sarah Halimiért elnevezésű egyesület szervezte, s a megmozduláson mintegy húszezren vettek részt. A tüntetésen közéleti emberek, művészek és televíziós személyiségek is kifejezték szolidaritásukat az áldozat hozzátartozóinak, és a törvény megváltoztatását követelték üzeneteikben. A párizsi megmozduláson jelen volt többek között Anne Hidalgo párizsi főpolgármester is. Hasonló jellegű megmozdulást tartottak más francia városokban (Bordeaux, Strasbourg, Marseille) is. Tel-Avivban is több százan, köztük izraeli parlamenti képviselők, gyűltek össze a francia nagykövetség előtt, ahol kifejezték szolidaritásukat a megölt nő családjának és a franciaországi zsidó közösségnek. Omer Jankelevics, a zsidó diaszpóra ügyeiért felelős miniszter a bírósági döntést abszurdnak, botrányosnak és veszélyesnek nevezte.

Zsidó szervezetek szerint az eset még jobban elbizonytalanítja a zsidó közösségek helyzetét Franciaországban, s Halimi családja közölte, az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

Emmanuel Macron francia államfő a Le Figaro francia lap hétfőn megjelent interjújában sürgette a francia jogszabályok megváltoztatását. – Ha valaki úgy dönt, hogy kábítószert fogyaszt, s ettől bekattan, ez szerintem nem ok arra, hogy felmentsék a felelősség alól – mondta. Korábban, 2020 januárjában, jeruzsálemi látogatásán is úgy fogalmazott, hogy szükségesnek tartja a per megtartását. Akkor a legjelentősebb francia bírák arra figyelmeztették az államfőt, hogy az ő dolga nem a véleményezés, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása. Egyébként, Macron kérésének megfelelően,

a francia igazságügyi miniszter még a megmozdulások előtt bejelentette, hogy a kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé a büntetőjogi felelősség módosításáról.

Eric Dupond-Moretti vasárnap meg is erősítette, hogy az új törvényjavaslatot május végén megvitatja a kormány, és a parlament a nyár végén szavazhat róla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.