Széles körű az együttműködés hazánk és Írország között + videó

A Magyarországon működő ír vállalatok nagyjából tízezer embernek adnak munkát – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2021. 05. 25. 16:30
null
Szijjártó Péter Dublinban. Fotó: BORSOS MATYAS Forrás: facebook.com/szijjarto.peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország és Írország között széles körű az együttműködés egyebek mellett a gazdaság, a beruházások, az oktatás és a békefenntartás területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban.

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy

több mint száz, magas hozzáadott értéket előállító ír vállalat működik jelenleg Magyarországon, ezek nagyjából tízezer embernek adnak munkát, és a kedvező működési és adókörnyezet miatt további beruházások várhatók.

Fontosnak nevezte az oktatási együttműködést is, aláhúzva, hogy évente több mint háromszáz ír hallgatót fogadnak a magyarországi egyetemek, valamint negyvenhat nyelviskolát akkreditáltak arra a programra, amelynek a keretében középiskolás magyar diákok Írországba utazhatnak angolt tanulni.

Mint Szijjártó Péter közölte, 2022-től kilencezer magyar fiatal élhet majd ezzel a lehetőséggel, s ezért a magyar diplomáciai jelenlétet is meg fogják erősíteni Írországban.

Továbbá hangsúlyozta, a magyar és ír katonák együtt szolgálnak a libanoni ENSZ-misszióban, a két ország pedig hasonlóan gondolkozik a békefenntartás fontosságáról, és Magyarország is erején felül vesz részt az ilyen műveletekben.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy

a kormány szerint a környezetvédelem, a versenyképesség és a gazdasági növekedés terén egészséges egyensúlyt kell kialakítani.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Magyarország a világ azon huszonegy országa közé tartozik, amelyek a koronavírus-világjárvány előtt úgy tudták bővíteni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat.

Kijelentette a téma kapcsán, hogy a klímaváltozás elleni harchoz szükséges fejlesztések és technológiai újítások árát a nagy szennyező cégekkel kell megfizettetni.

– Számunkra elfogadhatatlan, hogy a magyar családokkal, a közép-európai országokkal fizettessék meg az átállás költségeit

– fogalmazott.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán rámutatott, hogy húsz éve járt utoljára magyar külügyminiszter hivatalos látogatáson Dublinban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.