A CNN legnagyobb agyonhallgatott botrányai: Donna Brazile, a súgógép

A „függetlenobjektív” újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2021. 06. 29. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „függetlenobjektív” újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak. Azonban mind tudjuk jól, hogy ez csupán a látszat, egy mítosz, amit ezek a gigászi médiacégek kiépítettek saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt félnótásnak állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal. A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news” médiának bélyegzett baloldali, fősodratú sajtóval. Mégis ki merte mondani az igazságot, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik. Cikksorozatunkban lerántjuk a leplet a morális felsőbbrendűségérzetükben lubickoló, erkölcsi hullákról a „függetlenobjektív” médiumoknál.

Donna Brazile: Hillary Clinton súgógépe

2016-ot írtunk, amikor az Egyesült Államokban egy szokatlan választásra készültek. A Demokrata Pártnak azzal kellett szembesülnie, hogy nehéz megtalálniuk – az egyébként elnöksége éveit elnézve érdemtelenül népszerű – Obama utódját. Végül a demokrata előválasztást Hillary Clinton nyerte. Mindenki meg volt győződve róla, hogy Donald Trumpnak esélye sincs vele szemben. Gondolhatnánk, hogy éppen emiatt nem volt szüksége semmilyen külső segítségre a politikus asszonynak. Vagy mégis?

Donna Brazile a Demokrata Párt országos gyűlésének (Democratic National Convention, DNC) az elnöke volt 2011 tavaszán, majd 2016 júliusától 2017 februárjáig. Politikai stratégaként, kampánymenedzserként (például Al Gore 2000-es kampányában) és elemzőként dolgozott, többek között a „függetlenobjektív” CNN-nél.

Brazile kivette a részét Michael Dukakis kampányából is, azonban hamarosan kirúgták, mivel az ellenfelet, George H. W. Busht azzal vádolta meg alaptalanul, hogy házasságon kívüli viszonyt folytat. Pár évvel később Bill Clintont – akinek valóban volt afférja – nem zavarta a korábbi etikátlan kampány, ezért 1992-ben és 1996-ban is tanácsadóként alkalmazta Brazile-t.

Tudjuk tehát, hogy ismerte a Clinton családot, talán még jóban is volt velük.

Mindennek tudatában talán nem meglepő, hogy a Wikileaks által kiszivárogtatott, a Clinton kampányhoz tartozó e-mailek között találtak egy mind Brazile-ra, mind a jelöltre nézve kellemetlen üzenetet.

A CNN elemzője ugyanis egy, a csatorna által szervezett kampányeseményen feltett, a halálbüntetésre vonatkozó kérdésről előre tájékoztatta Clintont és csapatát.

A 2016 márciusában John Podestának, Hillary Clinton kampányfőnökének küldött e-mail tárgya az volt: „Időről időre előre megkapom a kérdéseket”, a törzsszövegben pedig egy, a másnapi „CNN Town Hall” eseményen később szóról szóra feltett kérdés szerepelt.

Egy másik kérdéssel kapcsolatban sokkal specifikusabb volt Brazile további e-mailje: leírta, hogy egy kiütéses nő fogja feltenni, akinek a családja ólommérgezéstől szenved, és meg fogja kérdezni Hillarytől, mit tudna tenni Flint lakosaiért elnökként. A flinti rendezvényen a közönség egyik tagja, Mikki Wade fel is tette a kérdést. Hogy, hogy nem, a nő családját megbetegítette a mérgezett víz…

A CNN egyik szóvivője tagadta, hogy a kérdéseket Donna Brazile-lal vagy bárki mással előre megosztották volna, ahogy az elemző is azt állította, hogy ezek nem jutottak el hozzá. Elmondta, hogy még ha meg is kapta volna őket előre, nem közölte volna azokat egyik jelölttel sem. Alig két héttel a botrány kirobbanása után azonban a CNN megvált az elemzőtől, mondván, kényelmetlen helyzetbe hozta őket az az információ, amit megtudtak Brazile és a Clinton-kampánystáb kapcsolatáról.

Március 17-én Donna Brazile végül beismerte, hogy továbbította a szóban forgó kérdéseket Clinton csapatának.

Ilyen az, amikor egy „függetlenobjektív” szereplő a CNN-nél „nem szól bele” a politikába.

Noha ez az eset évekkel ezelőtt történt, ráadásul messze-messze, az USA-ban, ne legyenek kétségeink afelől, hogy ugyanilyen jó barátságban van a hazai balliberális média az ellenzéki politikusokkal. Mindent megtennének, hogy hatalomra juttassák a moslékkoalíciót: ebben semmilyen újságírói etikai kódex nem akadályozza meg őket – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A cikksorozat első része ide kattintva, a második része ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.