„Közép-Európa hiteles hang lehet Afrikában”

Hölvényi György szerint a baloldal valótlanságot állít, amikor azt mondja, hogy a bevándorlás egy szükségszerűen jó folyamat.

2021. 06. 16. 14:14
null
Hölvényi György EP-képviselő. Fotó: MandiEmese.hu Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyre világosabb, hogy nincs más lehetőségünk, mint hogy a migrációt a kontinens előtt álló legnagyobb kihívásként kezeljük”

– fogalmazott Hölvényi György a Magyar Nemzetnek azután, hogy részt vett a közel nyolcvanmilliárd eurós nagyságú, a fejlesztés- és szomszédságpolitika hatékonyságát célzó pénzügyi eszköz (NDICI) felhasználásáról szóló zárt körű, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között zajló vitán. A kedd estig tartó brüsszeli diskurzuson Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője, Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért, valamint Jutta Urpilainen fejlesztéspolitikáért felelős biztosok is részt vettek. Felvetésünkre, hogy miért zárt ajtók mögött tárgyalták a migrációs kérdést, a kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő elmondta: mivel geopolitikai szempontból összetett, sok tagállam szempontjából érzékeny ügyről van szó. – Az elmúlt években kialakult egyfajta hitelességi válság az Európai Unióban. Az új alapok, így az NDICI hatékonysága ezért hitelességi kérdés is. A pénzügyi keretet átláthatóan és rugalmasan kell felhasználni annak érdekében, hogy megfékezzük a migrációt – fogalmazott lapunknak a politikus, aki az Európai Néppárt szakmai felelőseként vett részt az egyeztetésen.

Hölvényi György EP-képviselő Fotó: Európai Parlament

Mint arra felhívta a figyelmet, az előző uniós büdzsé forrásai mindössze harminc-negyven százalékos arányban értek el eredményeket a fejlesztéspolitika területén. – Az alapoktól kell tehát kezdenünk, ez pedig a biztonság megteremtése. Biztonság nélkül ugyanis nincs fejlődés. Ezt megértve lehet csak hatékonyan támogatni a migráció kiváltó okainak megszüntetését, az életkörülmények javítását.

Valótlanság, amikor a baloldal azt állítja, hogy a bevándorlás egy szükségszerűen jó folyamat

– mutatott rá Hölvényi György, aki szerint mindenki számára valós megoldást a helyben segítés hozhat.

Emlékeztetett, a tanácskozáson elhangzott több „óriási szám”, például, hogy Afrika esetében csak 2030-ig közel húszmillió tanár képzésére lenne szükség. – Nem túlzó tehát, amikor azt állítom, hogy valóban az alapoknál kell kezdenünk a munkát. Nem mindegy, hogy mire költjük a rendelkezésre álló uniós forrásokat – húzta alá. Hölvényi György az oktatás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Afrikában a lakosság majdnem fele 14 éven aluli, ami óriási erőforrás. – De csak akkor lesznek képesek élni ezzel a lehetőséggel, ha a fiatalok a szülőföldjükön maradva szerzik meg a munkaerőpiac által megkövetelt tudást – hangoztatta.

A KDNP EP-képviselője a fejlesztéspolitikában nagy szerepet tulajdonít a visegrádi országoknak.

– Közép-Európa pontosan tudja, hogy milyen a diktatúrából demokráciába való átmenet. Minket a gyarmattartó múlt öröksége nem terhel. Hiteles hangok tudunk lenni Afrikában

– fogalmazott. Arra a felvetésünkre, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság mennyire elkötelezett a helyben segítés politikája mellett, az európai parlamenti képviselő rámutatott: az elmúlt évekhez képes bizony sikerült előrelépést elérni a diskurzusban, ám áttörésről még nem beszélne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.