időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Több mint százezren tüntettek Madridban a katalán politikai foglyok kegyelme ellen

Forrás: MEDIAWORKS
2021.06.14. 19:05
Több mint százezren tüntettek Madridban a katalán politikai foglyok kegyelme ellen

Pártalanságra hivatkozva törli naptárából az ünnepnapok nevét egy amerikai iskola; bűnözési szempontból súlyos a helyzet Svédországban. Kastély közelébe telepítenék a francia migránstábort; több mint százezren tüntettek a hétvégén Madridban a katalán politikai foglyok kegyelme ellen.

Egy amerikai iskola a pártalanságra hivatkozva törli naptárából az ünnepnapok nevét

Az Amerikai Egyesült Államokban egy New Jersey állambeli középiskola vezetősége egyhangúan úgy döntött, hogy törli az intézmény naptárából a vallási ünnepek – például a karácsony és jom kippur – nevét, csakúgy mint az amerikai nemzeti ünnepet, a függetlenség napját és a hálaadás ünnepét is. A jeles napokat az iskola kalendáriumában ezentúl egységesen tanítási szünetnek fogják nevezni.

A Randolph középiskola igazgatósága közölte, hogy úgy látták helyesnek, hogy ha az iskola a pártatlanságát és a mindenkivel szembeni befogadó szellemiségét az ünnepnapok nevének az eltörlésével nyilvánítja ki.

A hagyományos amerikai ünnepek nevének az eltörlése tiltakozást váltott ki a diákok szülei körében, akik petícióval és ezerhétszáz aláírással követelik az iskola igazgatójának, Jen Fanónak és a teljes igazgatóságnak a lemondását. Az érintett vezetők azonban továbbra is az iskola sokszínűségére és a különbözőségek elfogadására hivatkozva védik döntésüket.

Forrás: TheBlaze.com

A svéd rendőrfőkapitány szerint rendkívül súlyos a helyzet az országban

Az elmúlt héten összehangolt nemzetközi akció keretében 155 svédországi bűnözőt fogtak el néhány óra leforgása alatt Svédországban, amire azért volt lehetőség, mert az FBI és az Europol egy titkosnak mondott mobiltelefonos applikáción meg tudta figyelni a szervezett bűnözői csoportokat.

A nagyszámú elfogás ellenére a társadalom továbbra sincs biztonságban a bandabűnözéssel szemben – mondta el a svéd köztévé vasárnap esti műsorában a rendőrfőkapitány. Anders Thornberg hozzátette, a Trójai pajzs elnevezésű művelethez fogható nagyságrendűt negyvenéves rendőrségi karrierje során nem látott még, ennek ellenére ne számítsanak gyors sikerre a svédek. A bevándorlók által lakott negyedekben továbbra is kontrollálhatatlanul lövöldöznek a bandák. – Rendkívül súlyos a helyzet a hazánkban. Minden erőnket fel kell használnunk a bandák utánpótlásainak a megakadályozására – mondta el a főrendőr.

Forrás: SVT Agenda

Kastély közelébe telepítenék a francia migránstábort

A franciaországi illegális bevándorlás egyik fellegvárától, a Calais-től délre fekvő békés falucskában, Marquise-ban hoznának létre új migránstábort a francia hatóságok. A hír hallatán a falu lakói azonnal fellázadtak, és petíciót indítanak annak érdekében, hogy a helyi prefektúra és a megyei tanács képviselői elálljanak a befogadó központ tervétől. A két ötletgazda ráadásul a falu egyik legfontosabb bevételi forrásának a közelében, a kastély, valamint az ahhoz kapcsolódó szálló és étterem közvetlen szomszédságában álló ingatlanban alakítaná ki a befogadó központot.

A békés falu lakói féltik a nyugalmukat és a biztonságukat, valamint hangsúlyozzák, hogy a kastélyszálló szomszédságába telepített fiatalkorú migránsok és a kastély vendégei között kirobbanó konfliktusok is elkerülhetetlenek lesznek.

Forrás: Valeursactuelles.com

Több mint százezren tüntettek a hétvégén Madridban a katalán politikai foglyok kegyelme ellen

A spanyolországi jobboldali pártok által szervezett megmozduláson több mint 126 ezer ember gyűlt össze a főváros egyik főterén, a Plaza de Colónon, hogy követeljék a kormány lemondását és a politikai foglyok szabadon engedéséről szóló rendelet eltörlését. A Néppárt, a Vox és a Ciudadanos vezetői egymástól független helyszíneken tartottak tiltakozó beszédet, hogy elkerüljék a három párt egységének a látszatát. A megmozduláson több civil szervezet is részt vett. A tömeg többnyire a „nincs kegyelem”, „Sánchez mondjon le” és a „Puigdemonnak börtönben a helye” mondatokat skandálta. Pedro Sánchez azért adna kegyelmet a 2012 óta letartóztatott, illetve elmenekült katalán nacionalista politikusoknak, hogy szorosabbra fűzze a viszonyt Madrid és Barcelona között, és egyben megszerezze a koalíciós kormányon lévő katalán republikánusok (ERC) támogatását.

Forrás: RTVE, TWITTER, TWITTER

Kiemelt kép: Tüntetés Madridban 2021. június 13-án. Fotó: EPA/VICTOR LERENA

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.