Tűzgolyó húzott át Spanyolország felett

Hatalmas demográfiai válságot okozott a járvány Spanyolországban; havonta hárommillió euróba kerül a Ceutában ragadt marokkói migránsok eltartása. Dél-Koreában 760 ezer ember kap AstraZenecára Pfizert a vakcinahiány miatt; 145 ezer km/órás sebességgel száguldó tűzgolyó húzott át Spanyolország felett.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 18. 18:00
The SpaceX Starship SN9 explodes into a fireball after its high altitude test flight from test facilities in Boca Chica
The SpaceX Starship SN9 explodes into a fireball after its high altitude test flight from test facilities in Boca Chica, Texas, U.S. February 2, 2021. REUTERS/Gene Blevins - RC2MKL9XNMB2 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgárháború óta nem látott demográfiai válságot okozott a koronavírus-járvány Spanyolországban

A statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban 492 930 ember halt meg, ami az eddig regisztrált adatok közül a legrosszabb, és egyben azt is jelenti, hogy 17,7 százalékkal nőtt a halálozási arány az előző évhez képest. Utoljára a spanyol polgárháború után alig két évvel, 1941-ben regisztráltak ilyen rossz adatot, akkor 250 ezer ember vesztette életét. A statisztikai intézet tájékoztatása szerint a gyermekszületési arány is jelentősen romlott: 2020-ban csak 339 ezer újszülött jött világra, ami közel hatszázalékos csökkenést jelent 2019-hez képest.

Forrás: elpais.com

Havi hárommillió euróba kerül a Ceutában ragadt marokkói migránsok eltartása

A Marokkó tengerpartján fekvő spanyol autonóm város, Ceuta vezetője, Juan Vivas csütörtökön bejelentette, hogy a Ceutában ragadt illegális marokkói bevándorlók elhelyezése és ellátása havonta hárommillió eurójába kerül az autonóm város hatóságainak. A spanyol felségterületen jelenleg háromezer marokkói migráns táborozik, köztük ezer kiskorú. Az Európába vágyakozó migránsok ellátásának költségei meghaladják a város pénzügyi lehetőségeit, ezért Juan Vivas a spanyol kormány segítségét kéri a Ceutába folyamatosan érkező marokkóiak szállásának, élelmezésének, egészségügyi ellátásának biztosításához. A befogadótáborok szigorú őrzése szintén jelentős része a havi költségeknek. Az autonóm város vezetője azt is kéri a spanyol kormánytól, hogy tegyen lépéseket a ceutai táborokban elszállásolt migránsok azonnali kitoloncolására, valamint sürgette Pedro Sánchez miniszterelnököt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy Ceuta minél előbb a schengeni övezet és az európai vámunió részévé váljon.

Forrás: bladi.net

Dél-Koreában 760 ezer ember kap AstraZenecára Pfizer oltóanyagot a vakcinahiány miatt

A dél-koreai hatóságok a Pfizer/BioNTech vakcináját fogják második dózisként beadni annak a 760 ezer dél-koreai lakosnak, akik korábban AstraZeneca-oltóanyagot kaptak első dózisként, és akiknek már esedékes lenne a második adagjának a felvétele is.

Szöul azért volt kénytelen így dönteni, mert az AstraZeneca-szérum gyártója bejelentette, hogy a következő, 835 ezer adagot tartalmazó szállítmánya csak jelentős késéssel – július végén vagy azután – fog a kelet-ázsiai országba megérkezni. Az érintett 760 ezer páciens nagy része egészségügyi és úgynevezett első vonalas dolgozó, akik nap mint nap emberek tömegeivel érintkeznek, fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek, ezért az ő immunizálásukhoz szükséges második dózis nem várhat. A dél-koreai szakemberek a Pfizer oltóanyagának beadása mellett döntöttek, mivel az AstraZeneca- és a Pfizer-szérumok keverésével kapcsolatban már rendelkezésre állnak tapasztalatok más országban is (például Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Kanadában), és a megfigyelések egyértelműen pozitívak.

Forrás: rt.com

Tűzgolyó húzott át Spanyolország felett

A 145 ezer km/órás sebességgel száguldó jelenséget Spanyolország és Algéria partjai között észlelték, erős fénye miatt azonban az Ibériai-félsziget teljes déli és középső részén látható volt. Szakemberek beszámolója szerint a fenomén akkor következett be, amikor egy üstökös darabja bejutott a Föld légkörébe, és a nagy sebességgel bekövetkező ütközés izzó sziklává változtatta. A tűzgömb körülbelül 106 kilométeres magasságban alakult ki a Földközi-tenger felett, és összesen 38 kilométeres távolságot tett meg a légkörben.

Forrás: elmundo.es

(A borítókép illusztráció. Forrás: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.