A jövőben is együttműködik az USA és Franciaország a dzsihadisták ellen

A megállapodás a különleges katonai erőkre vonatkozik és nem tartalmaz régiós korlátozást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 10. 15:04
French soldier load british chinook
Burkina Faso, april 2021. French soldier load british chinook helicoptere during operation barkhane, french military war against terrorism in Sahel Africa. Burkina Faso, avril 2021. Des soldats francais chargent un helicoptere chinook britannique pendant l operation barkhane, une guerre contre le terrorisme au Sahel. (Photo by Fred Marie / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: FRED MARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette dzsihadistaellenes együttműködését pénteken az Egyesült Államok és Franciaország: Florence Parly francia és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter washingtoni megállapodása ezúttal a különleges katonai erőkre vonatkozik.

„A terrorizmus elleni küzdelemben különleges erőink mára igazi fegyverbarátokká lettek. Ez a megállapodás elmélyíti ezt a különleges kapcsolatot”

– írta találkozójuk után Parly a Twitter-fiókjában, de részletek nem derültek ki a megállapodással kapcsolatban.

Az AFP francia hírügynökség szombati tudósításában megjegyezte: csaknem húszévi megszállás után éppen most folyik az amerikai és a vele szövetséges katonai erők kivonása Afganisztánból, konkrétan az amerikai erőké augusztus 31-ig be is fejeződik.

Francia katona a Száhel-övezetben Fotó: AFP/Fred Marie/Hans Lucas/Hans Luca

Emmanuel Macron francia elnök éppen pénteken jelentette be, hogy Franciaország kivonja katonai kontingense csaknem felét – mintegy 2500 katonát – az afrikai Száhel-övezetből, ami azt jelenti, hogy az év második felében felszámolják táboraikat Mali északi részén. Június 30-án ért véget a francia erők 2014 óta tartó, Barkhane nevű, dzsihadistaellenes hadművelete az övezetben. Mindazonáltal Macron hozzátette, hogy a francia csapatok egy átfogó nemzetközi együttműködés részeként továbbra is jelen lesznek a térségben.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte a pénteki washingtoni megállapodás megkötése után, hogy az nem tartalmaz régiós korlátozást, a két ország bárhol a világon együttműködhet a dzsihadisták elleni harcban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.