Franciaország kötelezővé tenné az oltást az egészségügyi dolgozóknak

Kevesebb nyugdíjat kapnak Spanyolországban a baby boom generáció tagjai; lelőttek egy rendőrt Göteborg no-go zónájában. Engedélyezi a burkinit a brüsszeli strand-uszoda; a francia kormány az oltást kötelezővé tévő törvényjavaslaton dolgozik.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 07. 02. 11:48
null
Beziers, 2021. március 19. A Pfizer-BioNTech vállalatok koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendõk egy tálcán a franciaországi Beziers egyik oltóközpontjában 2021. március 19-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb nyugdíjat kapnak Spanyolországban a baby boom generáció tagjai

José Luis Escrivá társadalombiztosításért felelős miniszter csütörtökön bejelentette: az 1958 és 1977 között születettek a következő években kezdenek el nyugdíjba vonulni; a fenntarthatóság érdekében az érintettek eldönthetik, hogy tovább dolgoznak vagy kevesebb nyugdíjat kapnak.

A bejelentés újabb feszültséget generált a koalíciós kormányban. A szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) szerint a szocialisták egyetlen megbeszélésen sem vetették fel a nyugdíjak megváltoztatásának kérdését, melyet a Podemos nem támogat. Több spanyol szakszervezet is kifogásolja a kormány terveit. Szerintük a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának felelőssége nem hárulhat kizárólag néhány generációra. Az ehhez a generációhoz tartozó szülők voltak az elsők, akik egyetemre jártak, és képzettségük miatt magasabb nyugdíjra lettek jogosultak. Szakértők szerint kezdetben csak enyhe feszültség lesz a nyugdíjrendszerben, amely 2042-ig fokozatosan növekszik majd.

Forrás: ABC Economia

Rendőrt lőttek le Göteborg no-go zónájában

A szerdai biskopsgårdeni gyilkosságnak egy 33 éves rendőr az áldozata. A lövések következtében az egyenruhás azonnal összeesett, majd a kórházba szállítást követően, a hajnali órákban elhunyt. Az elkövető és az indíték nem ismert, egyelőre 20 embert vettek őrizetbe. Összesen 150 bűnjelet foglaltak le és 200 embert hallgattak ki.

A múlt héten megbuktatott svéd kormány még hivatalban lévő belügyminisztere, Mikhael Damberg azt közölte, hogy ez a támadás nem csak a rendőr és hozzátartozói ellen irányult, hanem egész svéd társadalom és demokrácia ellen. Csütörtök délben egy perces néma csönddel adóztak a rendőrök elhunyt bajtársuk emlékére. Legutóbb 2007-ben gyilkoltak meg rendőrt Svédországban. A Svéd Bűnmegelőzési Tanács májusi adatai szerint az elmúlt 20 évben a halálos kimenetelű lövöldözések száma Svédországban emelkedett a leginkább Európában, ezzel 22 vizsgált országból a lista aljáról a tetejére került.

Forrás: SVT, Brå

Engedélyezi a burkinit a brüsszeli strand-uszoda

Miközben Belgium déli szomszédjánál, Franciaországban még mindig azon vitatkoznak a közélet szereplői, hogy a Francia Köztársaság értékeivel összeegyeztethető-e a burkini viselése a strandokon és a tengerpartokon, Brüsszel egyik közstrandja egyszerűen megoldotta a Belgiumban is régóta húzódó vitát: teljes nyitva tartás alatt engedélyezi a burkini viselését is a megszokott egyéb strandviseletek mellett.

A még ennél is szigorúbb vallási szabályok szerint élő muzulmán nők miatt (akik esetleg még burkiniben sem akarnak keveredni a férfiakkal) az uszoda a szombat délelőtti órákat exkluzívan biztosítja a nők számára: a hétvége első napjának délelőttjén csak nők tartózkodhatnak az intézmény területén, beleértve az uszoda dolgozóit is. A kizárólagosság óráiban egyetlen könnyítés van: a nők magukkal vihetik a 12 évesnél fiatalabb gyermekeiket is.

Forrás: Valeurs actuelles

A francia kormány már az oltást kötelezővé tévő törvényjavaslaton dolgozik

Néhány nappal azután, hogy a francia médiában felreppentek az első híresztelések a francia kormány szándékáról, a francia miniszterelnök, Jean Castex hivatalosan is megerősítette, hogy a francia államvezetés valóban egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely kötelezővé tenné az oltást a franciaországi egészségügyi dolgozóknak. Az oltási kötelezettség akkor lépne érvénybe, ha Franciaországban szeptemberig nem tudják beoltani a lakosság 80 százalékát, amely a franciák nyájimmunitását eredményezné.

A francia miniszterelnök arra is kitért, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitájában azt a kérdést is megvizsgálják majd, hogy a kötelező oltást kiterjesszék-e más csoportokra is. Szintén egyeztetés tárgya lesz, hogy kibővítsék-e azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amelyet csak oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni. Ez a lépés ugyanis még több franciát sarkallna az oltás felvételére. A korábban oly sok heves vitát kiváltott kötelező izoláció is újra napirendre kerülhet a francia parlamentben. A francia kormány a Delta variáns drasztikus terjedésétől és drámai következményeitől tart.

Forrás: Franceinfo

Borítókép: a Pfizer–BioNTech vállalatok koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendők egy tálcán a franciaországi Beziers egyik oltóközpontjában 2021. március 19-én (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.