időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Már Ukrajnában is van halálos áldozata a delta variánsnak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.28. 17:04
Már Ukrajnában is van halálos áldozata a delta variánsnak

Meghalt Ukrajnában az első beteg, aki a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg – jelentették szerdán helyi médiumok.

Az egyik ukrán televízió értesülése szerint Kijevben hat betegnél erősítette meg a laboratóriumi vizsgálat, hogy delta variánssal fertőződtek meg.

Közülük négyen megbetegedésük előtt Oroszországban jártak, egyikük belehalt a fertőzés szövődményeibe. A betegek harminc–negyven év közöttiek. Orvosok jelezték, hogy a járvány fellángolása várható, mert a Kijevi Rusz megkeresztelésének évfordulóján sok helyütt körmenetet tartottak, amelyen sok, Oroszországból érkezett hívő vett részt. A kijevi Olekszandrivszka kórház igazgatójának szavai szerint mindenki, aki Oroszországból érkezik és koronavírussal fertőzött, már a delta variánst hordozza.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán bírálta az ukrán főváros vezetését, amiért nem adott ki a járvánnyal kapcsolatos figyelmeztetést a keddi körmenetek résztvevőinek.

Az elnök szavai szerint 55 ezren vettek részt a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház által szervezett körmeneteken Kijevben, főként idős emberek, akiknek zöme még védőmaszkot sem viselt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fővárost hibáztatja
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kijevben eközben már újabb zárlat bevezetésére készülnek.

A Sztrana hírportál értesülése szerint a főváros vezetése már értesítette a vállalatokat, hogy küldjék el az adatait azoknak az alkalmazottaknak, akiknek szükségük lesz speciális igazolványra a közösségi közlekedés igénybe vételéhez. A korábbi szigorított korlátozások idején az ukrán fővárosban csakis ilyen igazolványokkal lehetett használni a közösségi közlekedési eszközöket.

Ukrajnában szerdára kismértékben gyorsult a járvány terjedése, megközelítve a múlt hét hétköznapjainak átlagát. A hivatalos adatok szerint az elmúlt napon 717-tel 2 250 061-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az elhunytaké 15-tel 52 891-re emelkedett, míg egy nappal korábban 27-en haltak meg. Eddig 2 185 339-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 243-mal 11 831-re. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-ei kezdete óta 3 264 715-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 817 211-en pedig a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 143 328 embert oltottak be az országban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.