időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Negyedszerre is pártelnökké választották Marine Le Pent

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.04. 18:59
Negyedszerre is pártelnökké választották Marine Le Pent

Negyedszerre is újraválasztották Marine Le Pent a küldöttek a francia Nemzeti Tömörülés elnökének vasárnap, de a posztot szeptemberben a pártvezető átmenetileg átadja alelnökének, miután megkezdi kampányát a jövő évi elnökválasztásra. Az elnöki posztra Marine Le Pen volt az egyetlen jelölt, aki 2011 óta irányítja az apja, Jean-Marie Le Pen által alapított pártot, amelynek éves kongresszusa szombaton kezdődött a dél-franciaországi Perpignanban. Marine Le Pent a szavazatok 98,35 százalékával választották újra.

A pártelnök a francia sajtónak elmondta: nagyon eltökélt az elnökválasztással kapcsolatban, és pártjának a múlt heti regionális választásokon elszenvedett kudarca nem bátortalanította el. – Semmi kétségem afelől, hogy mi az, ami szükséges és teendő Franciaország számára – fogalmazott.

A kongresszusnak egyébként az egyik legfőbb témája volt az aktivisták mozgósítása a választási kudarc után, egy részük ugyanis elkezdett kételkedni Marine Le Pen alkalmasságában az államfői jelöltségre. A kitűzött céllal ellentétben a Nemzeti Tömörülés egyetlen régió vezetését sem tudta megszerezni, márpedig Marine Le Pen legalább három régió elnyerését tartotta előzetesen szükségesnek ahhoz, hogy megfelelő bázisa és helyi szinteken ugródeszkája legyen a pártnak az elnökválasztási küzdelemben. Az előző regionális választáshoz képest a Nemzeti Tömörülés harminc százalékot veszített a választóiból. A párt vezetői szerint a rekordméretű távolmaradás a regionális választásokon nem kedvezett a Nemzeti Tömörülésnek, amelynek választói elsősorban a fiatalokból és a munkásrétegekből kerülnek ki. Múlt hétvégén pedig elsősorban a középosztályhoz tartozó idősebb szavazók járultak az urnákhoz.

A jobbközép Köztársaságiak múlt hét végi győzelme után is azt jelzik a felmérések, hogy az elnökválasztás második fordulójába csak Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutnia, de ott – a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint – a 2017-es eredményhez hasonlóan Emmanuel Macron legyőzné a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.

Mint nemrég beszámoltunk róla, Marine Le Pen is aláírta azt a múlt heti nyilatkozatot, amelyben a Nemzeti Tömörülés, a Fidesz, a lengyel Jog és Igazságosság, az olasz Liga, a spanyol Vox és további 11 párt közösen utasította el az európai szuperállamról szóló elképzeléseket. „Az Európai Unió egyre kevésbé demokratikus partok felé sodródik, ezért itt az ideje, hogy az öreg kontinens hazafijai egyesüljenek a nép és a demokrácia érdekében. Együtt erősebbek leszünk a föderalista zsarolással szemben” – nyomatékosította Le Pen.