időjárás 14°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Szigorú bevándorláspolitikával száll harcba Barnier az elnökségért

Harangozó Éva
2021.07.30. 19:58
Szigorú bevándorláspolitikával száll harcba Barnier az elnökségért

A francia társadalomban a migráció kérdését kiemelten kezelik, mert a biztonság az egyik fő témája a jövő évi elnökválasztásnak – nem véletlen, hogy az Európai Unió brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier egy szigorú bevándorlási programmal igyekszik a nyáron feltornázni népszerűségét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt. A jobboldali politikus ugyan hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul az államfői székért, a lapunk által megkérdezett szakértő szerint egyértelmű, hogy a 3–5 éves bevándorlási moratóriumot előirányzó szigorú programjával az ismertségét kívánja növelni.

A migrációs politika Franciaországban nem működik, így változtatni kell rajta – még májusban nyilatkozta ezt a francia BMFTV-nek Michel Barnier francia politikus, az Európai Unió korábbi brexitügyi főtárgyalója. Már akkor megfogalmazta többek között azt, hogy 3–5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy – ahogy fogalmazott – „nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről”.

Húsz éven keresztül minden kormányunk azt mutatta, hogy eltökéltek a bevándorlás okozta problémák megoldása iránt. De hiába. A migrációs hullám felgyorsult. Több százezer külföldi telepedett le a földünkre anélkül, hogy megértené a francia nyelvet, és nem érezte szükségét annak, hogy megtanulja

– indokolta a bevándorlással kapcsolatos nézeteit Barnier. A jobboldali Le Figaro napilapban a héten megjelent írásában az Európai Unió korábbi brexitügyi főtárgyalója már konkrét intézkedéseket is javasol, köztük az illegális bevándorlók feltétel nélküli legalizálásának megszüntetését, a menedékkérelmi eljárás felgyorsítását, a családegyesítés kritériumainak szigorítását és a tartózkodási engedélyek odaítélésének csökkentését.

Ugyanakkor az ilyen moratórium ötlete nem új: a jobboldali Republikánusok elnöke, Christian Jacob tavaly ősszel már javasolta Emmanuel Macron államfőnek, hogy három-hat hónapos időszakra tegye lehetővé az összes politikai pártcsaláddal való konzultációt ebben a kérdésben.

A francia társadalomban a migráció kérdését kiemelten kezelik, mert a biztonság az egyik fő témája a jövő évi elnökválasztásnak

– magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa hozzátette: a migráció az elmúlt években állandóan napirenden volt a francia politikában, ugyanis gyakorlati problémákat vetett fel. – Sokan legálisan bejönnek az országba, megkapják a kérelmező státust, és mikor az első és a második körben is elutasítják őket, nagy részük egyszerűen eltűnik – magyarázta a szakértő.

Michel Barnier Fotó: Reuters/Francois Lenoir

Soós hangsúlyozta: ha meg is találják ezeket a migránsokat, a kitoloncolásuk kérdéses, ugyanis egyrészt költséges, másrészt nem mindig van olyan nemzetközi partner, aki befogadná őket. Ezért is hívta fel a figyelmet Michel Barnier arra, hogy a migrációs kérdést „nem lehet az európai és nemzetközi kontextus nélkül megközelíteni”, és javasolta az EU határ- és partvédelmi ügynökségének megerősítését, valamint a migrációs politikák összehangolását és az emberkerekedő-hálózatok elleni küzdelem megerősítését.

Ugyanakkor nem véletlen, hogy Barnier ismét bedobta a témát a francia politikába: a politikust ugyanis a 2022-es elnökválasztás egyik potenciális jobboldali jelöltjeként emlegetik.

A felmérések szerint Barnier népszerűsége egyelőre nem éri el a „komolyan vehető jelöltséghez” szükséges tíz százalékot, jelenleg hat százalékon áll.

Jóllehet a francia jobboldali politikus – aki két ciklusban is dolgozott EU-biztosként és több francia kormányban is volt már tárcavezető – csak a nyár végén kívánja hivatalosan bejelenteni, hogy indul a jövő évi francia elnökválasztáson – ezt igazolja, hogy már elindította internetes oldalát és több interjúban is bemutatta programjának fő elemeit. Michel Barnier július 20-án egyeztetett a jövő évi elnökválasztás potenciális jobboldali elnökjelöltjeivel – Bruno Retailleau, Philippe Juvin, Laurent Wauquiez és Valérie Pécresse – annak érdekében, hogy a jobboldal egyetlen közös jelöltet indítson. Azóta közülük már többen hivatalosan is bejelentették a jelöltségüket. A France Inter nevű rádiónak pár nappal ezelőtt a találkozóval kapcsolatban Barnier úgy fogalmazott:

„kollektív játék, tisztelet, fair play: ezen szavak és értékek mentén működünk együtt”.

Soós Eszter Petronella szerint egyértelmű, hogy Barnier a bevándorlási programjával az ismertségét, befolyását akarja növelni, hiszen bár nagy tekintélyű, kompetens politikusként tartja számon a közvélemény, de a belpolitikai elismertsége kisebb. Ugyanakkor azzal, hogy bekapcsolódott a jobboldali előválasztásba, mindenképp nyerni fog: meglehet, hogy ha nem is az államfői széket, de egy befolyásos pozíciót a következő kormányban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.