Biden és Johnson a jövő héten részt vesz a G7-ek Afganisztánnal foglalkozó virtuális ülésén

A brit miniszterelnök és az amerikai elnök üdvözölték a kimenekítési műveletben mutatott amerikai–brit együttműködést..

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 18. 9:28
JOHNSON, Boris
London, 2021. február 19. Boris Johnson brit miniszterelnök üdvözli a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetõit (a kijelzõn) a videokonferencia keretében folytatandó tanácskozás kezdetén Londonban 2021. február 19-én. A brit kormányfõ a csúcstalálkozó házigazdája. MTI/AP/The Telegraph pool/Geoff Pugh Fotó: Geoff Pugh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit kormányfő kedden telefonon megállapodott abban, hogy részt vesznek a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) jövő heti, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján – tudatta közleményében a Fehér Ház és a Downing Street.
 

Washingtoni közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy a tálibok afganisztáni hatalomra kerülését követően meg kell vitatni a velük kapcsolatos közös megközelítést és stratégiát. 

Boris Johnson, akinek az országa jelenleg betölti a G7-es csoport (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország és Olaszország) elnöki tisztét, hétfőn egy ilyen csúcstalálkozóra szólított fel, miközben a nemzetközi közösség egyelőre tanácstalan. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök és az amerikai elnök a beszélgetés során üdvözölte a kimenekítési műveletben mutatott amerikai–brit együttműködést.

 

A beszélgetésből Washingtonban azt emelték ki, hogy Afganisztánnal kapcsolatban megvitatták

 

a szövetségesek és a demokratikus partnerek közötti folyamatos szoros együttműködés szükségességét.

Joe Biden első alkalommal tárgyalt egy állam vagy kormány vezetőjével az afgán főváros eleste óta. Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében húsz évig katonailag beavatkozott Afganisztánban. Ebben az Egyesült Királyság is fontos szerepet játszott.

 

Az Egyesült Királyságban nyíltan bírálták Joe Biden döntését, hogy augusztus 31-ig kivonja az utolsó amerikai csapatokat Afganisztánból, és azt, ahogy ezt a műveletet Washington irányítja.

 

Borítókép: Csoportkép a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőiről az angliai Cornwall grófságban lévő Carbis Bayben 2021. június 11-én.
Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Hollie Adams
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.