Az Egyesült Arab Emírségekben van az elmenekült afgán elnök

A tálibok állítólag azon dolgoznak, hogy „inkluzív iszlám kormányt” hozzanak létre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 18. 19:20
null
Kabul, 2021. augusztus 18. Tlib fegyvereseket fnykpeznek Kabulban 2021. augusztus 18-n. Hrom nappal korbban a szlssges iszlamista tlibok uralma al kerlt Afganisztn, miutn a lzadk harc nlkl behatoltak az afgn fvrosba s elfoglaltk az afgn kormnyerk ltal elhagyott kormnyzati intzmnyeket. MTI/AP/Rahmat Gul Fotó: Rahmat Gul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik Asraf Gáni afgán elnök, aki a hétvégi tálib hatalomátvétel előtt nem sokkal menekült el Afganisztánból.

Az Egyesült Arab Emírségek humanitárius okokból fogadta Asraf Gáni elnököt és családját

 – áll a külügyminisztérium szerdai közleményében. Gáni titokban hagyta el az országot, közleménye szerint azért, hogy elkerülje a vérontást, mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból. Asraf Gáni ugyanakkor azt is elmondta: egyeztetéseket folytat lehetséges visszatéréséről.

Egyeztetéseket folytatok másokkal, mielőtt visszatérnék, hogy folytathassam az erőfeszítéseimet az igazság szolgálatában az afgán állampolgárok érdekében

 – idézte a Reuters hírügynökség. Gáni szerint biztonsági szolgálatai kényszerítették az ország elhagyására, és hátra kellett hagynia legfőbb javait és „bizalmas dokumentumokat”. Az al-Dzsazíra pánarab televízió beszámolója szerint Gáni alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint pénzzel teli bőröndökkel menekült el, szerinte az erről szóló állítások célja, hogy lejárassák őt.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A radikális iszlamisták vasárnap bevették a fővárost, Kabult is.

Az országban egyetlen tartományban, a Kabultól északra eső Pandzsirban nem tudták átvenni eddig az uralmat.

Ottani videófelvételek tanúsága szerint potenciális ellenzéki aktivisták gyülekeznek abban a térségben. Köztük van a hatalomból elűzött afgán kormány több tagja is, például Amrulla Száleh volt első alelnök, aki kedden a Twitteren saját magát az ország legitim ügyvivő elnökének nevezte. Egyelőre nem világos, hogy szembeszállnak-e a tálib mozgalommal.

A tálibok – hírügynökségi jelentések szerint – azon dolgoznak, hogy „inkluzív iszlám kormányt” hozzanak létre. Tárgyalásokat folytatnak Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdulla volt külügyminiszterrel. Mindennek ellentmond az a szerdai hír, miszerint legalább három ember meghalt és többen megsebesültek a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy tálibellenes tüntetésen.

Végső soron a tálibok feladata, hogy megmutassák a világ többi részének, kik ők és hogyan szándékoznak továbblépni

– mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, hozzátéve: korai lenne megmondani, hogy az Egyesült Államok elismeri-e a tálibokat legitim kormányzó hatalomnak. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott tegnap: a tálibokat a tetteik, nem pedig a szavaik alapján fogják megítélni.

Vonatkozik ez a nemzetközi terrorizmusra, a bűnözésre, a kábítószer-kereskedelemre, arra, hogy beengedik-e az országba a segélyszervezeteket, és hagyják-e őket szabadon működni, valamint, hogy a lányok, nők is járhatnak-e majd iskolába

− fejtette ki.

Borítókép: Tálib fegyvereseket fényképeznek Kabulban 2021. augusztus 18-án
Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.