Illegális bevándorlás: Brüsszel ultimátumot adott Minszknek

Aljakszandr Lukasenka szerint a szomszédos országból „félholt” embereket küldenek vissza Belaruszba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 05. 16:47
null
Rudninkai, 2021. augusztus 2. Rohamrendõrök állnak õrizetbe vett illegális bevándorlók elõtt a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortáborban Vilniustól délre 2021. augusztus 2-án. Az év eleje óta 3800 illegális bevándorlót tartóztattak fel a litván-fehérorosz határon. Litvánia azzal gyanúsítja Fehéroroszországot, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülõjáratokon utaztat be, többségében iraki migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje õket tovább. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Belarusz brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező migránsokat eszközként politikai céljai elérésére – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. Nabila Massrali szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján hozzátette: ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, és Belarusznak tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalását az illegális migráció, az emberkereskedelem és a migránsok elleni küzdelem terén.

Rohamrendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók előtt a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortáborban Vilniustól délre augusztus 2-án
MTI/EPA/Toms Kalnins

Az EU azzal vádolja a belarusz hatóságokat, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azt veti a minszki vezetés szemére, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán a szankciók miatt egyfajta revansként illegálisan átküldje őket az EU területére. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió kész további, akár keményebb szankciókat bevezetni a belarusz kormány ellen, amennyiben az nem hagy fel az emberi jogok szisztematikus megsértésével.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök eközben azzal vádolta az általa meg nem nevezett szomszédos országok hatóságait, hogy nem engedik be területükre a migránsokat, és „félholt” embereket küldenek vissza Belaruszba. Az elnök egy nappal azután nyilatkozott, hogy előző nap egy súlyosan bántalmazott iraki személyt találtak a belarusz határőrök a litván határhoz közeli Benyakoniban.

Lukasenka vizsgálatot rendelt el az elhunyt férfi ügyében. Kedden a belarusz határőrség arról adott hírt, hogy 24 óra alatt mintegy negyven külföldit zsuppoltak ki „egy szomszédos államból” Belaruszba. Az elnök kifejtette, nem gondolta volna, hogy a szomszédos országok hatóságai, melyeket náciknak nevezett, odáig mennek, hogy „embereket ölnek és félholtakat dobnak át belarusz területre”. Lukasenka elmondta, hogy utasította a biztonsági erőket, fokozzák erőfeszítéseiket az államhatár őrzésére és a jogsértések megakadályozására, különösen az ország déli és nyugati részén.

Illegális bevándorló fekszik egy ablakpárkányon a litvániai Vydeniai migránstáborban augusztus 2-án.
MTI/EPA/Toms Kalnins

Május végén Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.