Irak felfüggeszti a Belaruszba tartó repülőjáratait

Minszk ösztönzi az iraki illegális bevándorlók beáramlását a Belarusszal szomszédos Litvániába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 07. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irak átmenetileg felfüggeszti a Belaruszba tartó légi járatokat – közölte pénteken a bagdadi kormány. A lépés válasz arra, hogy az Európai Unió azzal vádolta a belarusz kormányt, hogy Minszk ösztönzi az illegális bevándorlók – zömmel irakiak – beáramlását a Belarusszal szomszédos egyik EU-tagállamba, Litvániába. A minszki kormány így reagált a vele szemben az emberi jogok súlyos megsértése miatt bevezetett EU-büntetőintézkedésekre. A litván határőrség idén az első hét hónapban több mint négyezer illegális bevándorlót tartóztatott föl Belarusz irányából. Tavaly egész évben 81 főt.
 

Fuad Huszein iraki külügyminiszter pénteken közölte: a légi járatok átmeneti felfüggesztésével szeretnék megvédeni az iraki állampolgárokat attól, hogy embercsempész hálózatok áldozatául essenek. Az iraki diplomácia vezetője előzőleg telefonon beszélt Josep Borrell-lel, az EU külügyi főképviselőjével, valamint a litván és a lett külügyminiszterrel. Az iraki állami légitársaság közlése szerint a járatok felfüggesztése egyelőre egy hétig lesz érvényben.
 

A litván–belarusz határon kialakult helyzet súlyos fenyegetést jelent az EU biztonságára; a 27-ek az illegális bevándorlás államilag szponzorált, fegyverként való felhasználásának áldozatai – közölte az EU e félévi soros, szlovén elnöksége.

 

Motivációs pénz. A Litvániába érkezett ázsiai és afrikai migránsok 300 euró „motivációs pénzt” kapnak a litván hatóságoktól, amennyiben hajlandók hazatérni országaikba – közölte szombaton az LRT közszolgálati rádióban Evelina Gudzinskaité, a migráció ügyeivel foglalkozó belügyminisztériumi főosztály igazgatója. – A repülőtéren, beszállás előtt ezeknek a személyeknek egyszeri segélyként 300 eurót fizetünk ki – mondta az illetékes. Az illegális határátlépő csak egy ízben élhet ezzel a lehetőséggel. – Ha az illető személy visszatér Litvániába, nem tarthat igényt a segélyre – tette hozzá. A Vilnius által ajánlott összeg lényegesen kevesebb, mint amit a migránsok az embercsempészeknek fizetnek. Sajtójelentések szerint egy ilyen utazás sok iraki számára 10 ezer euróba, vagy még ennél is többe kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.