Ismét ezrek tüntettek Franciaországban a korlátozások ellen

A tiltakozók azt kifogásolják, hogy az új rendelkezések burkoltan kötelezővé teszik az oltást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 07. 20:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek tüntettek Párizsban és más francia városokban szombaton: ez volt sorozatban a negyedik hétvége, hogy az emberek utcára vonultak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások ellen.

 

Fotó: Adrienne Surprenant

 

A megmozdulásokra két nappal azután került sor, hogy a francia alkotmánytanács jóváhagyta azt a törvényt, amely előírja, hogy csak védettségi igazolvánnyal látogathatók a bárok és éttermek, és kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást. Hétfőtől csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek kávézóba és étterembe, illetve használhatják a távolsági közlekedést. Egyes esetekben a kórházak is elkérhetik a dokumentumot, amely a friss negatív Covid-tesztet, az oltást vagy a betegségből felgyógyulást igazolja. Az igazolvány már eddig is kellett a kulturális és rekreációs célú létesítmények – köztük a mozik, koncerttermek, vidámparkok – látogatásához, amennyiben azok ötvennél több embert fogadtak be.

 

Fotó: Adrienne Surprenant

A szombati tüntetések nagyrészt békésen zajlottak. Párizson kívül Marseille-ben, Nizzában és Lille-ben is utcára vonultak az emberek. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy az új rendelkezések csorbítják szabadságjogaikat és burkoltan kötelezővé teszik az oltást. A megmozdulások ellenére felmérések szerint a franciák többsége támogatja a védettségi igazolványról szóló rendelkezéseket.
 

Franciaországban naponta legalább 21 ezerrel nő a regisztrált fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. A mintegy 67 millió lakosú országban a lakosság közel 54 százalékát oltották be mindkét adaggal. Legalább hétmillióan kapták meg az első oltást azóta, hogy Macron július 12-én bejelentette:  több létesítményben védettségi igazolványra lesz szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.