időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Lapozó: A „Gay turizmus” napját ünnepelték Olaszországban

Forrás: MEDIAWORKS
2021.08.12. 12:34 2021.08.12. 13:18
Lapozó: A „Gay turizmus” napját ünnepelték Olaszországban

Komoly feszültség alakult ki Nicaragua és Spanyolország között · Növekszik a tartósan munkanélküliek száma Svédországban · Megkezdik az első spanyol covid-vakcina klinikai tesztjét · A melegturizmus napját ünnepelték Olaszországban.

Komoly feszültség alakult ki Nicaragua és Spanyolország között

Daniel Ortega kormánya “belügyeikbe való beavatkozással” vádolja a spanyol kormányt, miután a külügyminisztérium véleményt formált a nicaraguai választási tanács által hozott határozatról. A közép-amerikai ország kormánya fogva tartja az ellenzék fő választóit és jelöltjeit, mellyel a spanyol kormány nem ért egyet, helyette szabadon bocsátásukat és jogi személyiségük visszaállítását szorgalmazza. A spanyol külügyi tárca szerint Nicaragua határozata távol áll az uniós és a nemzetközi ajánlásoktól. A nicaraguai kormány válaszul kétségbe vonta Spanyolország "erkölcsi tekintélyét", és bírálta "cinikus és folyamatos beavatkozását" az ország belügyeibe. José Manuel Albares, néhány hete kinevezett spanyol külügyminiszter konzultációra szólította fel Spanyolország managuai nagykövetét, ezzel együtt elutasította a nicaraguai vezetés "súlyos és megalapozatlan" vádjait. Hozzátette: követeli, hogy Nicaragua tegyen eleget az emberi jogok területén vállalt nemzetközi kötelezettségeinek és saját alkotmányos előírásainak".

Forrás: Voz Populi

Növekszik a tartósan munkanélküliek száma Svédországban

Megválasztásakor Stefan Löfven miniszterelnök azt ígérte, hogy mandátuma végére Svédországban lesz a legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban, ezzel szemben kormányzásának harmadik évében a skandináv ország az tagállamok legrosszabbjai között szerepel. Munkaügyi Központ (Arbetsförmedlingen) frissen publikált adatai szerint egy év alatt a regisztrált álláskeresők száma ugyan 9,2 százalékról 7,9-re csökkent, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a járvány előtti időszakban foglalkoztatottak, majd munkájukat vesztők ismét állást kaptak, ugyanakkor a gazdaságra és a társadalom egészére is veszélyes tartós munkanélküliség ezzel ellentétes trendet mutat. Az elmúlt évben 25 ezerrel növekedett a legalább 12 hónapja állástalanok száma a tízmilliós országban. Elsősorban az Európai Union kívül születettek és az alacsonyan képzettek körében növekszik a tartósan munkanélküliek aránya Svédországban. Sven-Olov Daunfeldt közgazdászprofesszor és munkaerőpiaci szakember aggasztónak tartja a növekedést, amely szerinte tovább növeli a társadalom szétszakítottságát, valamint jelzi az integráció sikertelenségét. 

Forrás: Bulletin

Megkezdik az első spanyol covid-vakcina klinikai tesztjét 

A spanyol Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynöksége szerdán engedélyezte a Hipra nevű oltóanyag klinikai vizsgálatát. Ez lesz az első olyan Spanyolországban kifejlesztett oltóanyag, amelyet már embereken is tesztelhetnek. Megkezdték az önkéntesek toborzását, akiket maszkban fognak beoltani, hogy senki ne azonosíthassa sem őket, sem a tesztet végző laboratóriumot. A jelentkezők két dózis oltóanyagot fognak kapni, 21 nap különbséggel. Első adagja a Pfizer és a Moderna ellenszeréhez, második dózisa pedig a Novavaxéhoz hasonlít, tehát egy mRNS és egy rekombináns protein alapú vakcinakoktélról van szó. A spanyolországi szakértők úgy vélik, hogy ezzel a típusú oltóanyaggal nagyobb eséllyel lehet leküzdeni a koronavírus különböző mutációit. Pedro Sánchez miniszterelnök örömmel fogadta az egészségügyi hatóság bejelentését, majd hozzátette: ha a tesztek sikerrel zárulnak, 2022-ben 400, 2023-ban pedig már 1200 millió dózis oltóanyagot lesznek képesek előállítani a Hipra vakcinából. 

Forrás: El Mundo

A „Gay turizmus” napját ünnepelték Olaszországban

Augusztus 10-e a nemzetközi gay turizmus, azaz melegturizmus napja, melyet idén Olaszország is megünnepelt. A kezdeményezést az argentin kereskedelmi kamara indította útjára, ma már számos ország csatlakozott a másneműeknek megfelelő bánásmódot biztosító turizmus kiépítéséhez. „Nemcsak különbözőek, hanem másfajta ellátást is igényelnek, mint a lakosság többsége” – vallja az LMBTQ-kisebbség. Olaszországban a Gay friendly Italy turisztikai honlap látta vendégül a kezdeményezést. Ez alkalomból egy újfajta protokoll is született, Diversity & Inclusion néven, mely a különbözőségek elfogadását hirdeti. A protokoll az alapvető viselkedési és marketing szabályokat rögzíti, melyek biztosítják, hogy az LMBTQ személyek otthonuktól távol, pihenésük és kikapcsolódásuk eltöltése alatt is önmaguk lehessenek, anélkül, hogy bárki kinevesse, vagy kicsúfolja őket. 

Forrás: La nouva Bussola Quotidiana

Borítókép: PEXELS

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.