Per indult II. Erzsébet fia ellen szexuális visszaélés miatt

András yorki herceg határozottan tagadja a nemi erőszakra vonatkozó állításokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 10. 13:35
Britain's Prince Andrew greets a business leader during a reception at the sideline of the World Economic Forum in Davos
András herceg a davosi Világgazdasági Fórum záró fogadásán Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jeffrey Epsteint feljelentő nők egyike, Virginia Giuffre hétfőn egy manhattani bíróságon szexuális visszaélés miatt pert indított András yorki herceg ellen, azt állítva, hogy Erzsébet királynő fia megerőszakolta őt még 17 éves korában.

 

Felelősségre vonom András herceget azért, amit velem tett

– írta közleményében Giuffre. Hozzátette: a befolyásosoknak és a gazdagoknak is felelniük kell tetteikért. Kiemelte: szeretné megmutatni az áldozatoknak, hogy nem muszáj némaságban és rettegésben élni, és visszaszerezhetik az életük feletti uralmat, ha felszólalnak és igazságot követelnek.
 

András herceg szóvivői és jogászai egyelőre nem kommentálták az ügyet.

 

A brit uralkodócsalád tagja 2019-ben a BBC brit műsorszolgáltatónak azt mondta: nem emlékszik rá, hogy találkozott volna vádlójával, és határozottan tagadta a nemi erőszakra vonatkozó állításokat.

 

A jelenleg 61 éves András herceg a legbefolyásosabb emberek egyike, akik kapcsolatban álltak Jeffrey Epsteinnel, akit a manhattani ügyészség 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával vádolt meg. Epstein később öngyilkos lett a börtönben. Epsteint korábban már elítélték egy 14 éves lány ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.
 

Giuffre elmondta: András herceg Epstein kerítője és volt barátnője, Ghislaine Maxwell londoni otthonában, illetve Epstein manhattani és Virgin-szigeteki otthonában is szexuális visszaélést követett el ellene. A vádak szerint Maxwell segített felhajtani fiatalkorú lányokat Epsteinnek, aki aztán a lányokat befolyásos és gazdag barátai rendelkezésére bocsátotta. Maxwell tárgyalása novemberben kezdődik.
 

Giuffre rámutatott: nyílt és burkolt fenyegetésekkel kényszerítették az aktusra, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották. Kiemelte: rettegett tőle, hogy halál vagy verés vár rá vagy a hozzá közelállókra, ha nem enged a nyomásnak.
 

András vagyona, hatalma, helyzete és kapcsolatai lehetővé tették, hogy kihasználjon egy rémült, gyámoltalan gyermeket, akinek nem volt senkije jelen, hogy megvédje

– állt Giuffre keresetében, amelyet ügyvédje, David Boies írt alá. A keresetben aláhúzták: András herceg tudott róla, hogy áldozata kiskorú, de ez sem tartotta vissza. Az Epstein-botrány miatt a yorki herceg 2019-ben bejelentette, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

 

Borítókép fotó: Reuters/Michel Euler

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.