Varsó helyett Bécsbe tart a belarusz futónő

Kriszcina Cimanuszkaja a lengyel nagykövetségen kapott átmeneti menedéket.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 12:01
null
Kriszcina Cimanovszkaja belarusz futónő a japán repülőtéren. Forrás: TWITTER / Franak Viačorka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Kriszcina Cimanuszkaja belarusz futónő szerdán a tokiói Narita repülőtéren, az ügyében kibontakozott diplomáciai dráma újabb fordulataként, azt követően, hogy a lengyel nagykövetségen kapott átmeneti menedéket. Cimanuszkajának a tervek szerint egy Varsóba tartó járatra kellett volna felszállnia. Előzőleg a lengyel kormány ajánlott fel neki humanitárius vízumot, napokkal azután, hogy a belarusz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére fel akarták őt tenni egy hazafelé induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért. Varsó helyett azonban végül az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel, amely délután 16.05-kor érkezik az osztrák fővárosba. A Cimanuszkajával kapcsolatot tartó belarusz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát.

– Szeretem a hazámat, amelyet nem árultam el

– nyilatkozta a BBC brit hírportálnak korábban a sportolónő, hozzátéve: szívesen visszatérne majd Belaruszba, ha már biztonságosnak tartja az országot, álláspontja szerint erre csak 5-10 év után kerülhet sor.

Kriszcina Cimanuszkaja belarusz futónő a japán repülőtéren.
Fotó: Twitter/Franak Viačorka

A 24 éves futónő egy rendőri kíséretű kisbuszban érkezett meg a japán fővárostól keletre lévő Narita repülőtérre, és nem nyilatkozott a rá váró újságíróknak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a belarusz olimpiai csapattól. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ügy miatt „tűrhetetlen, országokon átnyúló elnyomással” vádolta meg Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt.

A csapatának vezetőit bíráló és ezzel haragjukat kiváltó 24 éves atléta vasárnapi incidense ismét ráirányította a figyelmet Belaruszra, ahol a biztonsági erők tavaly ősszel brutálisan elfojtották a Lukasenka hatodszori újraválasztása nyomán kibontakozott tüntetéseket.

A belarusz hatóságok bűnözőknek, a Nyugat által támogatott erőszakos forradalmároknak állították be a kormányellenes tüntetőket, és arányosnak nevezték a saját rendfenntartó erőik által végrehajtott intézkedéseket

– idézi fel tokiói keltezésű jelentésében a Reuters hírügynökség.

Ukrajnában közben a rendőrség keddi bejelentése szerint felakasztva találtak rá egy belarusz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől. A 26 éves Vitalij Sisav – akinek eltűnését hétfőn közölték – egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Belarusz vezetője volt, amely aktívan segítette a belarusz hatóságok által üldözött ellenzékieket. A holttest azonosításában Sisav egyik barátja, Jurij Scsucsko is részt vett: elmondta, az aktivista orra eltört, noha a rendőrség szóvivője az erre vonatkozó kérdésekre nem válaszolt az újságíróknak. Sisavot már több alkalommal is figyelmeztették helyi és belarusz forrásai az esetleges provokációra, beleértve az emberrablást, sőt az emberölést is. Egy 24 éves belarusz férfi, aki tavaly októberben ismerte meg Sisavot, a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, Sisav tudta, hogy megfigyelik, autóját több alkalommal követték, barátnőjét pedig idegenek keresték fel az ukrán fővárosban.

A Daily Express brit napilap pedig arról számolt be szerdán, hogy miközben a BBC brit hírportál stábja interjút készített a letartóztatott Marija Kalesznyikava ellenzéki belarusz politikus édesapjával Minkszben, egy férfi megfigyelte őket. „Napszemüveg és táska volt a kopasz férfin, kék inget viselt. Úgy tűnt, mint aki éppen hallgatja a beszélgetést, közben többször a füléhez tartotta a kezét. Több alkalommal megfordult, azonban a kameráknak folyamatosan háttal volt – írta cikkében a Daily Express, utalva arra, feltehetőleg a belarusz titkosszolgálat hallgatta le őket. Marija Kalesznyikava és Makszim Znak, az ellenzéki Koordinációs Tanács (KT) elnökségének két tagja elleni büntetőeljárás tárgyalása éppen szerdán vette kezdetét Minkszben. A BelTA állami hírügynökség értesülései szerint a bírósági ülés zárt formában zajlik. Kalesznyikavát tavaly szeptember 8-ra virradó éjszaka tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy a hatalom megragadására hívott fel, Znakot pedig tavaly szeptember 9-én vették őrizetbe, és azzal vádolták meg, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető akciókra szólított fel. Kalesznyikava és Znak akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.