Abszurd váddal támadja Magyarországot az EP baloldali alelnöke

Katarina Barley, az Európai Parlament baloldali alelnöke az EP szerdai ülésén azt bizonygatta, hogy már az is antidemokratikus lesz, ha Orbán Viktor elveszíti a jövő évi választásokat. Véleménye a jogállamiság teljes félreértéséről árulkodik. Barley korábban Magyarország pénzügyi kiéheztetését hangsúlyozta.

Udvardi-Lakos Luca (MWH)
2021. 09. 01. 15:05
Barley, Katarina;
Berlin, 2019. május 26. Katarina Barley igazságügyi miniszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) listavezetõje a párt berlini székházában 2019. május 26-án, az európai parlamenti választások estéjén. MTI/EPA/Hayoung Jeon Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának első, szeptember elsejei jogállamisági meghallgatásán Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke arról beszélt, hogy „ha olyan kormányok lennének hatalmon, amelyek jóhiszeműen cselekednek, az Európai Bizottság eszközei is működnének. Előre lehetne lépni a demokrácia, a jogállamiság területén. […] Magyarországon és Lengyelországban viszont rosszhiszeműen cselekvő kormányokat látunk. Az Európai Unió pedig már hosszú-hosszú évek óta foglalkozik e problémával, ami napról napra egyre rosszabb.”

A német és brit hátterű szociáldemokrata politikusnő többször kiemelte – megismételve a hazai baloldal unalomig szajkózott lózungját –, hogy Magyarország és Lengyelország esetében nincs valódi demokrácia.

„Magyarországon a demokrácia minden egyes szegmensében akkora a csend, hogy nem is lehet demokráciáról beszélni. […] Még ha Orbán Viktor el is veszíti a választásokat jövőre, akkor is teljes irányítást élvez majd az állam felett.”

Az is antidemokratikus lesz, ha veszít, mert a hatalma így is megmarad

– mondta Barley azzal érvelve, hogy szerinte a magyar kormány embereit szinte lehetetlen leváltani. Majd – szintén a magyar baloldal szövegét felmondva – így folytatta: „Egyetlen egy példát mondanék: az összes fontos hivatalnokot csakis kétharmados többséggel lehet leváltani posztjáról. Ha megnézzük, hogyan változtatták meg a választási törvényt, teljesen világos, hogy egyetlen egy párt sem fog soha többé kétharmadra szert tenni. Ha Orbán Viktor a következő évi választásokat elveszíti, továbbra is irányítása alatt tudja tartani az állam működését, az intézményeket. Ha ezt nem nevezzük antidemokratikusnak, hogy ha valaki elveszíti a választásokat, még akkor is ellenőrzése alatt tartja az államot, akkor nem tudom, mi számít antidemokratikusnak” – hangsúlyozta.

Emlékezetes, hogy Barley alig egy éve, a jogállamisági vitában még azzal érvelt, hogy Magyarországot és Lengyelországot pénzügyileg ki kell éheztetni.  

A teljes ülésről készült videó ITT tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.