Az utolsó ellenállók ellen fordultak a tálibok

A Pandzsír-völgyet még soha nem sikerült elfoglalnia egyetlen támadónak sem.

2021. 09. 02. 20:04
null
Afghan resistance movement and anti-Taliban uprising forces are pictured on a Soviet-era tank as they are deployed to patrol along a road in the Astana area of Bazarak in Panjshir province on August 27, 2021, as among the pockets of resistance against the Taliban following their takeover of Afghanistan, the biggest is in the Panjshir Valley. (Photo by Ahmad SAHEL ARMAN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai hadműveletet indítanak a tálibok a Pandzsír-völgy ellen – értesült az al-Dzsazíra. A katari hírcsatorna úgy tudja: az offenzíva oka, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok és az ellenállók utolsó bástyájának számító Pandzsír-völgy között. Az MTI által is idézett információik szerint az ellenállók azt követelték, hogy megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, megkapják a tisztségek harminc százalékát a majdani afgán kormányban, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, továbbá hogy a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Ha harcra kerül sor, a táliboknak korántsem lesz könnyű dolga. 

A Pandzsír-völgy ugyan csak 150 kilométerre fekszik a fővárostól, ám sziklás hegyekkel körbezárt, szűk bejárata könnyen védhető terület, amelybe korábban a szovjeteknek, sőt a táliboknak is beletört a bicskája, eddig még senkinek nem sikerült elfoglalnia. Vezetőjük a mindössze 32 esztendős Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fia, aki korábban a brit Sandhursti Királyi Katonai Akadémián tanult. 

Ahmad Sah Maszúd fia vagyok. A megadás nincs a szótáramban 

– üzente nemrégiben harciasan. Oldalán ott harcol még Amrulla Szaleh egykori alelnök, aki azt ígérte, a tálibellenes harcok élére áll, sosem adja fel a küzdelmet. 

Hogy milyenek az esélyeik? Valószínűleg rosszak, már az is kérdés, hogy egyáltalán szükség lesz-e komolyabb offenzívára, hiszen külső utánpótlás nélkül az ostromgyűrűbe zárt terület napjai mindenképpen meg vannak számlálva. Harcértéküket is nehéz megítélni. Ahmad Maszúd a napokban a CNN-nek adott írásos interjúban konkrét számok említése nélkül arról beszélt, csapataik a helyi erőkből és a szomszédos tartományok ellenállóiból, valamint az afgán hadsereg elmenekült tagjaiból állnak. Reménykedhetnek még némi erősítésben, akár a környező tartományokból, jobb esetben külföldről, erre azonban egyelőre nem mutatkozott komoly szándék. 

Ő is megerősítette viszont azt a vélekedést, hogy a tálibok nem olyan erősek, mint azt sokan gondolják, az ország azért esett el olyan gyorsan, mert a vezetés és a katonák elveszítették motivációjukat.

Márpedig motivációból itt nincs hiány. Afganisztán 38-40 milliós lakosságából a Pandzsír-völgyben nagyjából 100-200 ezren élnek, többségében tádzsikok. Egyik legfőbb gondjuk a főként pastu tálibokkal éppen az, hogy azok nem ismerik el az ország kisebbségeit.

Borítókép: A Pandzsír-völgy ellenállói készen állnak a harcra, kérdés, meddig húzhatják? Forrás: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.