Bíróság mondta ki: Hollandia diszkriminálhat

A kongói származású holland politikust rendszeresen megállítják a határnál bőrszíne miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 22. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket egy ilyen jellegű eljárás miatt.

Az ügy felperese Mpanzu Bamenga, a baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselője, Eindhoven város volt önkormányzati tanácsosa. A férfi amiatt fordult a bírósághoz június elején, hogy 2018-ban az eindhoveni repülőtéren, egy hivatalos útról hazatérve a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó KMAR hatóság feltartóztatta azzal az indokkal, hogy hasonlít egy nigériai pénzcsempészre, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.

Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt

– panaszolta a kongói származású férfi a helyi sajtónak. Bamengát több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is támogatta keresetében.

A bírói testület elnöke az ítéletben kimondta: bár nincs egyértelmű meghatározása annak, hogy mi az etnikai hovatartozás, az nagyjából a külső megjelenést, konkrétan a bőrszint és a fajt jelenti, amely nem változtatható meg. Ezek a jellemzők okot adhatnak arra, hogy az embereket ellenőrizzék – tette hozzá. A pervesztes félnek mintegy 2400 euró értékben ki kell fizetnie a perköltségeket. Bamenga elmondta, hogy a bíróság döntése felettébb kiábrándító, és hozzátette: fellebbezést fog benyújtani.

Az Európai Unión belül a hivatalos határellenőrzéseket fokozatosan megszüntették, de az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tarthatnak az illetékes hatóságok.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.