Lapozó: Nyugtalanítja az olasz püspököket az eutanázia kérdése

Egyre több ártatlan esik áldozatul a svéd bandaháborúkban · Olaszország lazít a járványügyi korlátozásain · Egyre szélesebb francia partszakaszról indulnak a migránsok Nagy-Britanniába · Nyugtalanítja az olasz püspököket az eutanázia kérdése.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 29. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több ártatlan esik áldozatul a svéd bandaháborúkban 

Kedd reggel hatalmas robbanás rázta meg Göteborg belvárosát, egy többemeletes társasházban robbant bomba. A hatalmas detonáció következtében legalább húsz embert kellett kórházba szállítani, közülük négy sérült állapota válságos volt. A rendőrség azt közölte, valaki robbanószerkezetet helyezett el az épületben. Az indítékok még nem ismertek, de sajtóértesülések szerint a házban lakott egy rendőr, aki korábban egy bevándorló-hátterű bandaperben tanúskodott. A belügyminiszter, Mikael Damberg a nyáron azt nyilatkozta az egyre növekvő számú lövöldözések kapcsán, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaki Svédországban ártatlanul a bandaháborúk áldozatává váljon. Egy harminc éve szervezett bűnözéssel, azon belül gyilkossággal foglalkozó szakértő a göteborgi robbantás kapcsán viszont azt mondta, egyre nagyobb annak az esélye, hogy harmadik személyek válnak a bandaháborúk áldozatává. Gunnar Appelgren szerint eltévedt golyók miatt is sérülhetnek meg kívülállók, de a robbantásoknál a veszély hatványozottan jelen van. Az elmúlt időszakban változni látszik a bűnelkövetői csoportok viselkedése, egyre bátrabbá válnak, így már fényes nappal is lövöldöznek. Appelgren megjegyzi, az elmúlt tíz évben negyvenhatan váltak véletlenül erőszakos bűncselekmények áldozatává. 

Forrás: Expressen, GT

Olaszország lazít a járványügyi korlátozásain 

A Mario Draghi vezette kormány szigorú oltási kampánynak, és a javuló járványhelyzetnek köszönhetően egyre szélesebbre tárulnak az olasz kultúrintézetek és sportarénák kapui. A technikai tudományos bizottság javaslata szerint hamarosan az olasz mozik nézőterének 80 százalékát újra elfoglalhatja a közönség. A szabadtéri stadionok lelátójának 75 százalékát a zárt sportcsarnokoknak pedig 50 százalékát visszaengedik a szurkolóknak. Bármiféle rendezvény látogatása kizárólag a védettséget igazoló zöldkártyával rendelkező személyeknek lehetséges. A biztonsági távolság betartása továbbra is érvényben van, kötelező a zsúfoltság elkerülése, valamint a védőmaszk használata a programok teljes időtartalma alatt. Pierpaolo Sileri az egészségügy tárca helyettes minisztere ígéretet tett arra, hogy hamarosan döntés születik a koncerttermek, színházak, mozik nézőterének százszázalékos kihasználására is, a kormány a jelen pillanatban a fokozatosság elvét követi.

Forrás: Corriere della Sera

Egyre szélesebb francia partszakaszról indulnak a migránsok Nagy-Britanniába 

Az észak-franciaországi Somme megye tengerpartján, Fort-Mahon településen harminchét migránst fogtak el a francia hatóságok múlt szombatról vasárnapra virradó éjjel, jelentette be az Amiens-i ügyészség. A La Manche csatorna strandján lefülelt migránsok különböző nemzetiségűek voltak. A francia rendőrök között elvegyülve találtak két férfit – egy iraki és egy lengyel állampolgárt –, akiket a nagy létszámú csoport szállításának gyanújával vettek őrizetbe. A hajnali három órakor kihallgatott iraki férfi beismerte, hogy részt vett a hívatlan vendégek szárazföldi szállításában, abban hogy a Nagy- Britanniába igyekvő migránsokat eljuttassa a tengerpartra. A lengyel férfi ugyan nem tett beismerő vallomást, de a járművében külső motorral felszerelhető gumicsónakot, vízi mentőmellényeket, üzemanyagot, valamint egy csónakmotort és szerszámokat is találtak a rendőrök. 2021 januárja és augusztusa között 15 400 olyan migránst állítottak meg a francia rendőrök, akik mindannyian a La Manche csatornán akartak Nagy-Britanniába jutni.

Forrás: Franceinfo

Nyugtalanítja az olasz püspököket az eutanázia kérdése 

Aggodalommal szemléli a halálhoz való jog iránti konszenzus széles körű terjedését az Olasz Püspöki Konferencia. Gualtiero Bassetti, a konferencia elnöke úgy fogalmazott „az ember súlyos veresége” a halál kultúrájának térnyerése. Közel egymillió aláírást gyűjtött össze a nyár eleje óta a Luca Coscioni szervezet, melynek célja, hogy népszavazáson döntsenek az állampolgárok a halálhoz való jog törvényes rendezéséről. „A halálba segítés nem együttérzés kérdése, csupán a nihilista kiábrándult társadalom reakciója, mely a remény és közösségi kapcsolatok hiányában inkább a halált választja” – nyilatkozta Bassetti. Az olasz püspök rámutatott arra a paradoxonra is, hogy míg az egész ország a pusztító vírus ellen harcolt az elmúlt két évben, addig az együttérzés nevében egyesek halálhoz való jogért küzdenek. „A szenvedőket bátorítani és támogatni kell, nem pedig kiirtani a társadalom számára terhes, szerencsétlen sorsú embereket” – vallják az olasz püspökök.

Forrás: Agenzia Giornalistica Italia

Borítókép: Gualtiero Bassetti, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke. Forrás: Vatikannews.va

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.