Lapozó: Párizs drasztikusan szigorítja a vízumok kiadásának feltételeit három észak-afrikai állam számára

Marine Le Pen szerint pártja a nemzetet védi, míg Macron a kontroll nélküli globalizáció útjára léptette Franciaországot · Egy évtizede nem rendeznek bikaviadalt Katalóniában · A Sanofi felhagy az mRNS-alapú vakcinájának a fejlesztésével · Párizs drasztikusan szigorítja a vízumok kiadásának feltételeit három észak-afrikai állam számára

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 09. 28. 17:16
Attal, Gabriel
Prizs, 2020. augusztus 26. Gabriel Attal francia kormnyszviv sajttjkoztatja a hetenknti kabinetls utn a prizsi llamfi rezidencia, az Elyse-palota kertjben 2020. augusztus 26-n. MTI/AP pool/Kamil Zihnioglu Fotó: Kamil Zihnioglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen szerint pártja a nemzetet védi, míg Macron a kontroll nélküli globalizáció útjára léptette Franciaországot

Marine Le Pen a francia közszolgálati televízió, a france2 stúdiójában adott interjút hétfő este. Le Pen saját elnökjelöltségével és a Nemzeti Tömörülés programjával kapcsolatban kifejtette, hogy az markánsan eltér a Macron elnöksége idején állított irányvonaltól. Míg Macron az ellenőrzés és kontroll nélküli globalizáció útjára léptette Franciaországot, addig Le Pen és pártja a nemzetet védi. A francia nemzetet, a francia identitást, a franciák biztonságát és szabadságát, gazdagságát és jólétét.  A franciáknak e kettő közül kell majd választaniuk a köztársasági elnökválasztás második fordulójában, ahol ismét ő és Emmanuel Macron méreti meg magát.

A jobboldali politikussal nyíltan ellenséges hangnemet használó műsorvezető kérdésére Le Pen elmondta, hogy ha szükséges, akkor a változtatásokat – például a francia állampolgárok jogainak elsőbbségét – az ország alkotmányába is belefoglalná, az alkotmány módosításához pedig az új bevándorlási törvénnyel kapcsolatban tartott népszavazás adná meg számára a felhatalmazást. Az országban élő külföldiek természetesen továbbra is élhetnek a szabadságjogukkal, de hazájukban az elsőbbség a francia állampolgároknak lenne biztosított.

Forrás: FranceTvInfo

Egy évtizede nem rendeznek bikaviadalt Katalóniában

A régió megemlékezést tartott a fontos évfordulón, ugyanis a bikaviadalok eltörlése a Spanyolországtól való elszakadás első kiemelt lépése volt. A katalán parlament 2010 júliusában hagyta jóvá a kezdeményezést, amely az ilyen típusú rendezvények beszüntetését szorgalmazta. Az új rendelkezés 2012 januárjában lépett hatályba, és három hónappal előtte, szeptember 26-án lépett utoljára torreádor a La Monumental nevű barcelonai aréna küzdőterére. A törvény ugyan jelentősen megváltoztatta a katalánok szokásait, mégsem tudott teljesen leszámolni a spanyol hagyományokkal. A helyi bikaviadal-szervezetek továbbra is aktívan tevékenykednek, rendszeresen kirándulásokat, konferenciákat szerveznek, sőt a Katalónia Bikaviadal Iskola is aktív, és a mai napig nem szüntette meg a torreádorok képzését. Az alkotmánybíróság 2016-ban eltörölte a bikaviadalok betiltásáról szóló törvényt, ám a Monumental aréna tulajdonosa továbbra sem engedélyezte a rendezvények megtartását. A másik nagy barcelonai arénát, a Las Arenast pedig már korábban bevásárlóközponttá alakították át. Az Olot aréna megpróbált viadalt rendezni 2019-ben, de kérvényüket a barcelonai önkormányzat visszautasította. 

Forrás: ElPais, ElPais

A Sanofi felhagy az mRNS-alapú vakcinájának a fejlesztésével

A francia gyógyszergyártó vállalat, a Sanofi bejelentette, hogy felhagy a 2020 márciusában elkezdett Covid–19 elleni, az mRNS-technológián alapuló oltóanyagának a fejlesztésével. A Sanofi igencsak megkésett szérumának klinikai tesztjei az első két fázisban ígéretesnek bizonyultak, és a vállalat az értékesítést közvetlenül megelőző harmadik tesztfázist is tervezte már. A vállalat vezetése azonban most mégis arra a következtetésre jutott, hogy az új koronavírus elleni küzdelemben lemaradt az élmezőnytől, és az mRNS-oltóanyagok piacán már nincs megfelelő rés vagy szerep a Sanofinak. A jelenleg forgalomban lévő mRNS-szérumokból 2021 végéig ugyanis még további 12 milliárd dózist fognak legyártani és piacra dobni a már most is aktív gyártók.

„A világnak nincs szükséges egy új mRNS-alapú Covid–19-vakcinára. Franciaország és Európa inkább az új járványokra kell hogy készüljön”, nyilatkozta Thomas Triomphe, a Sanofi oltóanyag-divíziójának alelnöke.

Forrás: FranceTvInfo

Párizs drasztikusan szigorítja a vízumok kiadásának feltételeit három észak-afrikai állam számára

A francia kormányszóvivő, Gabriel Attal kedden reggel élő adásban erősítette meg az Europe 1 francia televízió stúdiójában, hogy Párizs drasztikusan szigorítja a vízumok kiadásának feltételeit három észak-afrikai állam számára. Marokkó, Algéria és Tunézia állampolgárai ezentúl szigorúbb kritériumok teljesítése után kaphatnak belépési engedélyt Franciaország területére.  

A francia kormány régóta várt lépését Attal szerint az indokolja, hogy az említett országok kormányai és konzulátusai évek óta lassítják és ellehetetlenítik a Franciaországban illegálisan tartózkodó és  kitoloncolásra ítélt honfitársaik hazatelepítését, mivel a konzulátusok nem adják ki számukra a hazatérési engedélyt. A kormányszóvivő elmondta, hogy a francia kormány évek óta párbeszédet folytatott a kérdésben a három országgal, a kéréseket később határozottabb hangnemű felszólítás, majd szankciók kilátásba helyezése követte, mindhiába. Ezek után a francia kormánynak nem maradt más választása, mint a Marokkóból, Algériából és Tunéziából Franciaországba utazni vágyók drasztikus megszűrése. Az Algériába visszatoloncolásra ítélt illegális bevándorlóknak mindössze 0,3 százaléka tér vissza Franciaországból a hazájába.

Forrás: FranceTvInfo 

Borítókép:  Gabriel Attal sajtótájékoztatója Fotó: MTI/AP pool/Kamil Zihnioglu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.