Talpig feketébe öltözött nők szólaltak fel a tálibok mellett

Állítják, örülnek a hatalomátvételnek, és az elmenekültek nem képviselnek mindenkit.

2021. 09. 12. 6:50
null
A veiled girl holds a Taliban flags during a gathering of female stundetms before a pro-Taliban rally at the Shaheed Rabbani Education University in Kabul on September 11, 2021. (Photo by Aamir QURESHI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetőtől talpig beöltözve, az arcot is elfedő kendőkben állt ki a tálibok mellett egy kabuli egyetemen mintegy háromszáz agfán nő. Többségük éjfekete, csak a szemet szabadon hagyó ruhát, sőt kesztyűt, mások még a szemnek hagyott nyílást is elfátyolozó kék burkát viseltek, a tálibok által követelt szigorú iszlámértelmezésnek megfelelően. 

A szervezők szerint a nők egyetemi diákok voltak, ugyanakkor a képek tanúsága alapján a soraikban feltűntek fiatalabb lányok is. A felszólaló nők kiálltak a tálib hatalomátvétel mellett, és bírálták azokat a társaikat, akik tüntettek Afganisztán új urai ellen. 

Az Afganisztánból elmenekülő nők nem képviselhetnek minket!

– írták az egyik zászlójukra.

Beszédükben méltatták, hogy „mostantól a nők biztonságban lesznek”, hogy „teljes erejükkel támogatják a tálibokat”, illetve örvendeztek, amiért mostantól mindenkinek kötelező lesz a szigorú, egész testet eltakaró viselet. 

Mindez éles ellentétben áll azokkal a korábbi képekkel, amelyeken a tálibok lövésekkel, sőt egyes híradások szerint korbáccsal oszlatták fel a jogaikért demonstráló nőket. Győzelmük után a tálibok azt ígérték, nem térnek vissza a 90-es évek kőkemény elnyomásához, például a nők továbbra is járhatnak iskolába, és dolgozhatnak, de csak a saría szabályainak megfelelően, így például burkát kell hordaniuk. Még azt is megemlítették, hogy akár az új kormányban is helyet kaphatnak nők, ez azonban nem így történt.

Számos elmenekült nő arról számolt be, hogy a tálibok külön keresik az egyedülálló lányokat, nőket és özvegyeket, hogy házasságra kényszerítsék őket. Olyan esetekről is érkezett hír, mikor a család férfi tagjait agyonlőtték a nőkért.

Azt nem tudni, hogy a láthatóan szervezetten felvonuló nők önszántukból cselekedtek-e. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár az elmúlt húsz évben sikerült jelentős eredményeket elérni Afganisztánban a nemi egyenlőség terén, a társadalom nem változott meg alapvetően, a burka is megszokott viselet maradt az országban, és a becsületgyilkosságok is komoly kihívást jelentettek.

Borítókép: Afgán nők tüntetnek a tálibok mellett egy kabuli egyetemen. Fotó: AFP/Aamir Qureshi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.