A románhoz hasonlóan aggasztó a bolgár járványhelyzet

Az egészségügyi miniszter szerint már nincs sok hátra, hogy a kormány teljes lezárást rendeljen el.

2021. 10. 31. 15:50
Szófia, 2021. október 28. Vendéglátóipari dolgozók a koronavírussal szembeni védettséget bizonyító igazolvánnyal nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek Szófiában 2021. október 28-án. Az új koronavírusos esetek számának jelentős növekedése miatt Bulgáriában a beltéri vendéglátóhelyek az immunitást igazoló koronavírus-igazolvánnyal lesznek látogathatóak. MTI/AP Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány újabb hulláma következtében a járványügyi mutatók rekordokat döntenek Bulgáriában. Lakosságarányosan Peru, valamint Bosznia-Hercegovina után Bulgária jelentette a legtöbb Covid-áldozatot, 23 918 főt. A járvány tavalyi kitörése óta minden eddiginél több, 6816 új beteget regisztráltak október 26-án az egészségügyi hatóságok. Szombati adatok szerint már a százezerhez közelít az aktív esetek száma, 685-en vannak súlyos állapotban. Szombaton 46-an vesztették életüket a koronavírus miatt.

A lakosság azonban továbbra is tiltakozik a járvány terjedésének megállítását célzó intézkedések ellen. Csütörtökön például a vendéglátóipari dolgozók vonultak a bolgár főváros, Szófia utcáira, akik a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntettek. Az érvényben lévő intézkedések értelmében sem a bevásárlóközpontok, sem az éttermek nem látogathatók az igazolványok nélkül. A Reuters hírügynökség adatai szerint a lakosság csupán húsz százaléka kapta meg ez idáig mindkét adag oltását, ami a legalacsonyabb arány Európában.

Ha a védettségi igazolványokhoz kötődő korlátozások nem jelentenek megoldást, egyetlen opció maradt, a teljes zárlat bevezetése

– ismertette pénteken Sztoicso Kacarov.

A bolgár egészségügyi miniszter egy héttel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet: ha a következő két hétben nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, Bulgária Romániához hasonlóan külföldi segítségre szorulhat a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában. A tárcavezető egyúttal közölte, „személyzeti és lélegeztetőgépekkel kapcsolatos erőforrásaink gyakorlatilag kimerültek”. Hozzátette: már felvették a kapcsolatot az Európai Unióval a páciensek lehetséges áthelyezéséről más országokba – ahogyan az több román állampolgárral is történt.

Borítókép: Vendéglátóipari dolgozók a koronavírussal szembeni védettséget bizonyító igazolvánnyal nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek Szófiában 2021. október 28-án. Fotó: MTI/AP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.