időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Anne Hidalgo indul a szocialisták jelöltjeként az elnökválasztáson

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.15. 10:41
Anne Hidalgo indul a szocialisták jelöltjeként az elnökválasztáson

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester indul a szocialisták jelöltjeként a 2022-es francia elnökválasztáson – jelentette be csütörtökön este Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára. Faure közölte, hogy a párton belüli szavazáson a voksok mintegy háromnegyedével Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben.

Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. 

További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt. A 62 éves, Spanyolországban egy villanyszerelő és egy varrónő lányaként született politikus 2014 óta tölti be a francia főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék. 

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a francia nők hangja kíván lenni Fotó: Christophe Petit Tesson

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő legfőbb kihívói az elnökválasztáson Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még lebegtető Éric Zemmour publicista lehetnek. 

Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent. A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Borítókép: Anne Hidalgo párizsi főpolgármester Fotó: Christophe Petit Tesson

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.