Anne Hidalgo indul a szocialisták jelöltjeként az elnökválasztáson

A párizsi főpolgármester támogatottsága a franciák körében mindössze hét százalék.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 15. 10:41
HIDALGO, Anne
Prizs, 2021. oktber 15. Anne Hidalgo prizsi fpolgrmester mosolyog tmogati krben tartott beszde kzben Prizsban 2021. oktber 14-n, miutn megnyerte a prtjn belli vlasztst s gy indul a a Szocialista Prt jelltjeknt a 2022-es francia elnkvlasztson. A francia elnkvlaszts els forduljt 2022. prilis 10-n, a msodikat prilis 24-n rendezik. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester indul a szocialisták jelöltjeként a 2022-es francia elnökválasztáson – jelentette be csütörtökön este Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára. Faure közölte, hogy a párton belüli szavazáson a voksok mintegy háromnegyedével Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben.

Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. 

További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt. A 62 éves, Spanyolországban egy villanyszerelő és egy varrónő lányaként született politikus 2014 óta tölti be a francia főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék. 

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a francia nők hangja kíván lenni Fotó: Christophe Petit Tesson

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő legfőbb kihívói az elnökválasztáson Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még lebegtető Éric Zemmour publicista lehetnek. 

Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent. A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Borítókép: Anne Hidalgo párizsi főpolgármester Fotó: Christophe Petit Tesson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.