Lapozó: Huszonötezren tüntettek a koronavírus-intézkedések ellen Amszterdamban

Algéria katonai szankciókkal válaszol Franciaországnak · A németek elsöprő többsége marasztalja a baloldali államfőt · A transznemű sportolókat korábban támogató brit intézmény elismerte tévedését · Huszonötezren tüntettek a koronavírus-intézkedések ellen Amszterdamban.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 04. 12:37
Amszterdam, 2021. szeptember 5. A koronavrus-jrvny megfkezst szolgl korltozsok ellen tntetnek emberek az amszterdami Dam tren 2021. szeptember 5-n. MTI/EPA-ANP/Ramon van Flymen Fotó: Ramon van Flymen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algéria katonai szankciókkal válaszol Franciaországnak

Vasárnaptól Franciaország katonai légierejének gépei nem repülhetnek át Algéria légterén. Az algériai kormány döntését nem előzte meg és nem követte hangos bejelentés, az átrepülési tilalomról a francia légierő akkor értesült, amikor vasárnap reggel két hadászati repülőgépének átrepülését jelentette be az algériai légtéren, amelyet az észak-afrikai állam légtérfelügyelete megtiltott.

Franciaország és Algéria között a múlt héten fordult barátságtalanra a viszony. A hét elején a francia belügyminiszter bejelentette, hogy Franciaország a felére csökkenti az algériai állampolgárok számára kiadható vízumok számát, ezt követően pedig Emmanuel Macron a Le Monde hasábjain hazugságokon nyugvó történelemhamisítással, és Franciaország ellen több évtizede irányuló gyűlöletkeltő retorikával vádolta Algéria (mindenkori) vezetését, alig néhány hónappal az algériai háború hatvanadik évfordulója előtt. A kijelentések után az algériai külügyminiszter először Franciaország algíri nagykövetét, François Gouyette-et kérette be, hogy tiltakozzon a vízumkorlátozás és annak hivatalos indoklása ellen. Szombaton pedig Algír visszahívta saját párizsi nagykövetét Franciaország bejelentéseivel kapcsolatos „konzultációra”.

Források: francetvinfo.fr, boursorama.com

A németek elsöprő többsége marasztalja a baloldali államfőt

Jövőre, 2022 tavaszán lejár Frank-Walter Steinmeier német államfő mandátuma. A németek meggyőző többsége, közel hetven százalék pedig azt szeretné, ha a szociáldemokrata politikus a hivatalában maradna – írta a német sajtó a Forsa kutató friss adataira hivatkozva. Eszerint a lakosság háromnegyede elégedett Steinmeiert munkájával: a hatvan év felettiek, valamint a Németország nyugati részén élők az átlagosnál is jobban kedvelik őt. A felmérésben megkérdezettek nyolcvanöt százaléka pedig egyenesen tiltakozott ellene, hogy a kormányalakítási tárgyalások során alku tárgyává váljon az elnöki pozíció: korábban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a javarészt szimbolikus hivatalt az egyik királycsináló párt jelöltje kaphatja meg. A szociáldemokrata politikus egyébként hétfőn kapta meg a Berlin díszpolgára címet. „A demokráciába vetett bátorság, illetve, hogy együtt küzdhessünk érte. Frank-Walter Steinmeier mindezt képviseli” – mondta az államfőről előzetesen Michael Müller, a főváros – szintén szociáldemokrata – polgármestere.

Forrás: welt.de

A transznemű sportolókat korábban támogató brit intézmény elismerte tévedését

A nagy-britanniai Sports Councils Equality Group (SCEG, magyarul Sporttanácsok Egyenlőségi Csoportja) egy szeptemberben közzétett tanulmányában elismerte, hogy a férfiak és a nők testi adottságai különbözőek, ezért – függetlenül a tesztoszteronszintre vonatkozó előírások betartásától – számos sportágban igazságtalan, veszélyes és etikátlan engedélyezni a transznemű női sportolók versenyzését a női csapatokban.

Az SCEG friss tanulmánya azonban csak a nemzeti szintű versenyzésre vonatkozik, valamint konklúziói alapján mindössze javaslatokat fogalmaz meg (kötelező érvény nélkül) a versenyzőket kvalifikáló szakágaknak és sportvezetőknek: ők döntsék el, hogy a transzneműek bevonását, vagy a női sportolók egymás közötti, sportszerű versenyeztetést tartják-e előbbre valónak. Az SCEG tanulmánya és ajánlása azonban nem tér ki az ország határait átlépő, az SCEG hatáskörén kívül eső nemzetközi versenyekre, így például az olimpiákra sem. Ezért a brit sportolónők (is) továbbra is olyan versenytársakkal találhatják szemben magukat a nemzetközi versenyeken, akiknek csak a keresztneve női.

Forrás: rt.com

Huszonötezren tüntettek a koronavírus-intézkedések ellen Amszterdamban

Óriási tömeg, körülbelül huszonötezer ember tüntetett a holland kormány koronavírus-intézkedései ellen vasárnap Amszterdamban. Rövid időn belül másodszorra vonultak ilyen sokan az utcára, miután Hága a vakcinaigazolványhoz kötötte az éttermek, bárok és mozik látogathatóságát. A tömegben többek között olyan transzparensek voltak láthatók, mint „Te is QR-kódként akarsz élni?” Vagy „Az oltatlan életek is számítanak”. Utóbbi a Black Lives Matter mozgalom szlogenjét használta.

„74 éves vagyok és a mozi az egyetlen hely, ahova eddig kimozdultam. Egészséges vagyok, az oltást sem vettem fel, de így már nem járhatok moziba. Most otthon ülök teljesen egyedül” – idézte a NOS holland közszolgáltató az egyik idős tüntetőt. A szervezők szerint olyannyira nagyon az indulatok az országban a koronavírus-intézkedések miatt, hogy hamarosan akár százezres nagyságú demonstrációt is tarthatnak. Emlékezetes, a korábbi Covid-tüntetések alkalmával sokan sárga csillagot viselve jelentek meg, párhuzamot vonva a zsidók üldöztetése és a koronavírus miatti korlátozások között. A szélsőséges hasonlat vitát generált a társadalomban, zsidó szervezetek pedig a holland parlament alsóházától is követelték, hogy határolódjon el a jelenségtől.

Forrás: nos.nl

A borítóképen: egy korábbi, a korlátozások elleni tüntetés az amszterdami Dam téren, 2021. szeptember 5-én.
Fotó: MTI/EPA-ANP/Ramon van Flymen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.