időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Macron után Éric Zemmourra szavaznának a legtöbben

Koren-Karczub Tímea
2021.10.22. 13:20 2021.10.22. 14:47
Macron után Éric Zemmourra szavaznának a legtöbben

Egy pénteken közzétett felmérés szerint Éric Zemmour jobboldali publicista juthat be a jövő tavasszal esedékes franciaországi elnökválasztás második fordulójába Emmanuel Macron francia elnök ellenfeleként. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felméréséből – amely a Le Monde francia napilap megbízásából készült – kiderült: 

a jelenlegi francia államfőre a választópolgárok 24 százaléka, Éric Zemmourra pedig 16 százalék szavazna, ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját.

A 2022-es választás előtt fél évvel megjelent közvélemény-kutatás alapján a nacionalista Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Marine Le Pen 15 százalékos támogatottsággal szorosan követi jobboldali riválisát. A francia jobbközép legesélyesebb elnökjelöltjének tartott Xavier Bertrand jelenleg 13 százalékot szerezne a tizenhatezer válaszadóval készített felmérés szerint.

A jobbközép Republikánus Párt azonban egyelőre még azt sem döntötte el, kit támogat az elnökválasztási küzdelemben, Xavier Bertrand mellett Michel Barnierre, az EU egykori brexitügyi főtárgyalójára is eshet a választásuk. Az Ipsos-felmérés Barnier jelöltsége esetén Macron elnöknek még nagyobb támogatottságot, egészen 28 százalékot jósol. 

A felmérésből is látható, hogy Franciaország jobboldali szavazóbázisa igen megosztott, Éric Zemmour viszont egyre magasabbra tör. 

Nem ez az első eset, hogy egy felmérés azt jósolja, a bevándorlásellenes publicista állhat a dobogó második fokán, a Harris-Interactiv piackutató cég október közepi felmérését tekintve a választók 17 százaléka szavazna bizalmat neki.

Komoly népszerűsége ellenére Zemmour azonban még mindig nem jelentette be indulását a jövő évi francia elnökválasztáson. 

Noha nem vagyok hivatalos jelölt, én vagyok az egyetlen, akinek javul az ázsiója. Mindenki más stagnál vagy lejtmenetben van […] Nincs dinamikájuk. Csak nekem van. Persze az idő engem is szorít, hamarosan közlöm majd a döntésemet

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott korábbi interjújában a publicista. Hozzátette: három százalékon kezdett, aztán ötöt, hetet, nyolcat, tízet, majd tizenegyet ért el. Éric Zemmour szeptember végén, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson járt Budapesten, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Éric Zemmour francia filozófus-esszéista A nyilvánosság és a család című panelbeszélgetésen, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 24-én Fotó: Koszticsák Szilárd

Éric Zemmour felfelé ívelő eredményei felülírták azokat az eddigi elvárásokat is, amelyek szerint megismétlődik a 2017-es elnökválasztás forgatókönyve, és ismét Marine Le Pen találja szembe magát Emmanuel Macronnal a második fordulóban. 

A publicista lapunk azon kérdésére, hogy legyőzné-e Macront, annyit felelt: „Minden lehetséges.” 

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő ugyanakkor a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: a publicista nagy lendületben van, de semmi sem garantálja, hogy ez így is marad.

A nagy kérdés, hogy melyik blokktól vesz el több szavazatot, mert ha például Le Pen pártjától, akkor az megnyithatja a Republikánus Párt számára az utat a második helyhez az elnökválasztás első fordulójában

– tette hozzá a szakértő.