Súlyos méreteket öltött a negyedik hullám Romániában

A német Hamburger Morgenpost Európa idiótái címmel ír a Romániában kialakult járványhelyzetről.

Bukarest, 2021. október 12. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán 2021. október 12-én. Romániában csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és ez a járvány kitörése óta a legmagasabb napi esetszám az országban. Ezen a napon 442 ember meghalt a vírus okozta betegségben. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetőzött a koronavírus-járvány negyedik hulláma Romániában. Szakemberek szerint az esetszámok enyhén csökkenni kezdtek, de a napi fertőzésszámok még mindig magasak, és a következő időszakban is nyomás alatt fogják tartani az egészségügyi rendszert, a kórházak intenzív osztályát és a sürgősségieket. Raed Arafat belügyi államtitkár sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig 27 súlyos állapotban lévő romániai Covid-beteget szállítottak Magyarországra, kettőt Ausztriába, hetet Lengyelországba, és várhatóan további pácienseket is befogadnak majd külföldi kórházak.

Bukarestben egy németországi orvosküldöttség méri fel a súlyos állapotban lévő páciensek helyzetét, közülük néhányat Németországba szállítanak.

Egy marosvásárhelyi orvos arról beszélt a Székelyhon hírportálnak, hogy a kórházba került koronavírusos betegek nagy része már oxigénre szorul, amikor mentőt hív. Sokan azután kérnek orvosi segítséget, miután otthon improvizált vagy valahogyan beszerzett oxigén-koncentrátorokat használtak két-három napon keresztül.

Mivel az sem elégséges már számukra, olyan súlyos állapotban kerülnek kórházba, hogy már lélegeztetőgépre szorulnak

– számolt be az orvos.

Közben a média még mindig keresi az okait annak, hogy miért ennyire tömeges az oltás felvételének romániai elutasítottsága. A német Hamburger Morgenpost Európa idiótái címmel ír a Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában kialakult járványhelyzetről. A lap felidézi Teodosie konstancai ortodox érsek kijelentéseit, miszerint senki sem vállal felelősséget a vakcináért, a beoltottak pedig „aláírják a halálos ítéletüket”. De az újság felidézi a Németországban eddig körülrajongott Klaus Johannis hibáját is. A román államfő júniusban azt nyilatkozta, hogy megállították a járványt. Romániát harminc százalék alatti lakossági átoltottsággal sújtotta a járvány negyedik hulláma. Az utóbbi időszakban ismét emelkedett az oltási kedv, mára elérte a negyven százalékot az oltottak aránya.

Borítókép: Covid–19-betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán 2021. október 12-én. Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.